- Resett - https://resett.no -

Mer uro i KrF – nestleder i ungdomspartiet trekker seg

Mens KrFs nye statsråder snart skal hylles på Slottsplassen, rammes partiet av nye utmeldinger og gryende lederstrid.

KrFUs første nestleder Nikolai Skogan fra Troms slutter i ungdomspartiet. Årsaken er at partiet nå går inn i Solberg-regjeringen.

– Etter sist landsstyre i KrF der et flertall velger å gå inn i en Høyre-Frp-dominert regjering, har jeg ikke noe annet valg enn å gå ut, skriver han på Facebook.

annonse

Det var Vårt Land [1] som først omtalte saken.

– Jeg klarer ikke å stå inne for det partiet mitt har gått med på. Sist valgkamp reiste jeg i hele Troms fylke og kunne love at mitt parti ikke ville gå inn i regjering med Frp. Det løftet brytes nå, og jeg kan ikke være med videre, skriver ungdomspolitikeren.

Med knapt flertall besluttet KrF på sitt ekstraordinære landsmøte før jul å søke samarbeid med dagens regjering. Beslutningen om å gå inn i Solberg-regjeringen ble tatt av KrFs landsstyre sist torsdag.

Får støtte
annonse

Flere røde KrF-ere har uttalt seg i kommentarfeltet under Skogans innlegg.

– Takk for jobben du har gjort! Jeg er ganske sikker på at du og jeg kommer til å møtes i samme parti en gang der framme! skriver stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold.

Sentralstyremedlem Hilde Ekeberg skriver at hun er veldig lei seg for at Skogan forlater partiet.

– Du er tøff, klok og dyktig. Du trengs om verden skal gå i rett retning, og så får det være et annet sted enn akkurat i KrF akkurat nå.

– Nå mister jeg et stort forbilde og en god venn. Det er veldig trist. Men jeg forstår deg så fryktelig godt, skriver Simen Bondevik, barnebarn av tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik.

Vil ikke ha Ropstad

Før landsmøtet i april må KrF finne seg ny partileder. Det har vært antatt at nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som sto i front for KrFs blå leir, ligger best an til å bli ny leder.

annonse

Men fylkesleder Ingelin Noresjø i Nordland vil heller ha Hans Olav Syversen som ny leder, fordi han er mer samlende.

– Slik ting har utviklet seg i løpet av høsten og vinteren, og for at KrF skal gjenreise tillit i alle deler av partiet, er det bedre med en leder som ikke har vært like tett på i begivenhetenes gang i høst og vinter, sier Noresjø til NRK [2] etter et vedtak i fylkeslaget søndag.

Syversen tilhører den blå siden i partiet og var leder av finanskomiteen på Stortinget i forrige periode. Fungerende KrF-leder Olaug Bollestad viser til at det er valgkomiteen i partiet som avgjør saken.

– Jeg har pekt på Kjell Ingolf fordi han har fremtiden foran seg. Han er en klok mann. Han har vist at han kan forhandle, sier hun tilNRKs [3] politisk kvarter mandag.

Bollestad avviser at hun selv er aktuell som partileder.

Barn, landbruk og utvikling

I statsminister Erna Solbergs (H) nye firepartiregjering ser det ut til at KrF får postene som barne- og familieminister, utviklingsminister og landbruksminister.

Bergenseren Dag Inge Ulstein (38) anses som det heteste navnet til å bli utviklingsminister, mens Ropstad trolig får ansvaret for barne- og familiepolitikken. Bollestad blir landbruksminister, ifølge VGs [4]kilder.

– Som ordfører var jeg veldig opptatt av norsk landbruk, sier Bollestad til NRK [3] mandag.

Hun ble også spurt om hun mener det er viktig å få med noen røde KrF-ere inn i regjeringen.

– For KrF er det alltid viktig å ha med hele partiet, uansett hvilke oppgaver vi skal ha, sier hun.

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474