Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Guillaume Horcajuelo / AP / NTB scanpix

Frankrikes president Emmanuel Macron slår hardt tilbake mot det han kaller løgn og karikaturer om vennskapsavtalen han har undertegnet med Tyskland.

annonse

Den franske presidenten møtte Tysklands statsminister Angela Merkel i den tyske byen Aachen tirsdag for å undertegne den nye vennskapsavtalen.

I forkant av seremonien har konspirasjonsteorier om avtalen florert i sosiale medier i Frankrike, mens politikere på ytre høyre har beskyldt Macron for å inngå en avtale som svekker fransk suverenitet.

Macron slo hardt tilbake da han holdt tale i Aachen.

– De som glemmer verdien av den fransk-tyske forsoningen, er medskyldige i fortidas forbrytelser. De som karikerer og sprer løgn, skader de samme menneskene som de utgir seg for å forsvare, ved å forsøke å få historien til å gjenta seg, sa han.

– Jeg vil heller se vårt Europa i øynene, sa den franske presidenten.

Den nye vennskapsavtalen markerer 55-årsdagen for Élyséeavtalen, som ble undertegnet av Tysklands statsminister Konrad Adenauer og Frankrikes president Charles de Gaulle i 1963.

Formålet med den nye avtalen er å olje den fransk-tyske «motoren» i EU-samarbeidet og ta nye skritt for å styrke integreringen.

Merkel og Macron lover blant annet styrket forsvarssamarbeid, med en felles europeisk hær som det endelige målet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.