- Resett - https://resett.no -

Ny svensk regjering vil forby salg av diesel- og bensinbiler allerede om 11 år

Sverige har fått en ny regjering bestående av Sosialdemokratene og Miljøpartiet. Etter å ha forhandlet frem en politisk avtale med det svenske Senterpartiet og det liberale partiet. Også det sosialistiske Venstrepartiet må stemme med regjeringen for å sikre den flertall. I avtalen, som Venstrepartiet ikke er med på, har de fått gjennomslag for en viktig programpost: Om bare 11 år vil det være forbudt å selge biler som går på diesel eller bensin.

En del av avtaledokumentet er «Miljø og klima» der det står skrevet at et forbud mot salg av nye bensin- og dieselbiler vil bli introdusert fra 2030, skriver den svenske nettavisen Samnytt.se. [1] Tidligere har det bare vært Venstrepartiet som har villet gå så radikalt til verks, skriver NyTeknik. [2] Det var det eneste partiet som kjempet for et forbud mot salg av nye diesel- eller bensindrevne biler før valget i fjor.

Før valget spurte Ny Teknik de svenske parlamentspartiene om et forbud var veien å gå. Alle unntatt Venstrepartiet svarte nei eller avstod fra å svare. Men nå støttes et slikt forslag ikke bare av de sosialistiske partiene, men også av det svenske Senterpartiet og det liberale partiet, som begge tidligere tilhørte den ikke-sosialistiske blokken i svensk politikk.

annonse

Det gjør ikke Sverigedemokratene. I en artikkel i Allt om Bilar kommenterer partiet forslaget kritisk. Martin Kinnunen, talsmann for klimapolitikken for Sverigedemokratene, mener at «det er rett og slett urealistisk å ha et forbud på plass allerede på elleve år».

«Det er et veldig radikalt forslag, og jeg tror vi bør være forsiktig med å forutsi teknologiløsningen på denne måten. Det er rett og slett urealistisk å ha et forbud på plass allerede på elleve år» sier han, og legger til:

«Det kan bli vanskelig for mange mennesker som bor i enkelte deler av landet å ha bil, og det kan bli svært kostbart [3] for de som må ha bil».

annonse

Sverigedemokratene er dermed på linje med den svenske bilbransjen som mener at det ikke er mulig å forby en teknologi hvis målet er å oppnå en reduksjon på 70 prosent i 2030.

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474