Oleg Deripaska. (AP Foto/Alexander Zemlianichenko, File)

Søndag ble amerikanske sanksjoner mot Oleg Deripaskas selskaper opphevet. Dette forventes å gi markedet økt tilbud av aluminium, og får aluminiumsprisen til å falle med 1,4 prosent. Dette melder Reuters via Investing.com.

annonse

27. januar besluttet USAs regjering å oppheve sanksjonene mot selskaper som eies av industrimagnat Oleg Deripaska. Han er en av Russlands rikeste menn, og har eierinteresser innen bore- og metallindustri, herunder aluminiumsprodusenten Rusal.

Sanksjonene ble vedtatt i april 2018. Finansdepartementets begrunnelse var at Deripaska skulle ha deltatt i utpressing og bedrageri, truet konkurrenter på livet og bedrevet ulovlig avlytting av offentlig tjenestemann.

Dette fikk aluminiumsprisen til å stige fra 2.000 til 2.600 USD pr. tonn som følge av antatt svakere markedstilførsel. Imidlertid sank prisen gradvis gjennom året, og hadde i desember returnert til 2.000 USD pr. tonn.

Opphevelsen av sanksjonene ble muliggjort ved at Deripaska solgte seg ned i selskapene og trakk seg fra styreverv, slik at han ikke lenger har bestemmende innflytelse.

Nå kan vestlige personer igjen inngå avtaler med Rusal samt tilknyttede selskaper, foruten Rusals morselskap En+ Group. 28. januar falt aluminiumprisen med -1,4 prosent da London Metal Exchange åpnet. Aluminium handles nå for snaut 1.850 USD pr. tonn.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.