Helge Lurås
Redaktør
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 • 489
 •  
 •  
 •  
 •  

For NAV-sjefen i Kvinesdal, Bente Haugland, ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) og ledelsen i pistolklubben kan det sikkert ha kommet som lyn fra klar himmel at de plutselig står midt oppe i en nasjonal «skandale».

Resetts opprinnelige artikkel om NAV-betalt kontingent for flyktninger i Kvinesdal ble gårsdagens mest delte sak på sosiale medier. PST kom på banen og stilte seg kritisk, det samme gjorde ledende Frp-politikere, deriblant tidligere justisminister Sylvi Listhaug.

Haugland beskrev støtten til kontingent som et «folkehelse- og integreringstiltak». Og slik var det sikkert ment. Det er ikke allverdens aktivitetstilbud på et lite sted som Kvinesdal, og skyting er populært blant de lokale. Og integrering betyr jo blant annet å få med innvandrere på det nordmenn gjør. Man kan også forstå dilemmaene med å tillate dem deltakelse på bare visse typer aktiviteter og ikke andre. Slikt blir det diskriminering av.

Men kritikken er også forståelig gitt den situasjonen man står oppe i med radikalisering, terrorfare og også voldsepisoder forårsaket av psykisk sykdom, til dels med større hyppighet blant innvandrere. Ikke bare på grunn av religion og kultur, men også på grunn av traumer de kan ha opplevd.

Les også: Vi er naive. Igjen og igjen

Det er urimelig å henge ut de ansvarlige i Kvinesdal spesielt. Dette kunne skjedd mange steder i Norge, og gjør det også, for alt vi vet. Men etter oppmerksomheten rundt den NAV-støttede skytetreningen disse dager, har de som jobber med integrering en mulighet til å reflektere litt over hvilke typer aktiviteter de velger å gi støtte til.

Skyting kan være en idrett som fremmer de beste egenskaper i mennesket, som konsentrasjon og selvdisiplin, og de rent sportslige motivasjoner kan meget vel ha vært tilfelle for flyktningene i Kvinesdal også. Men det var lokale reaksjoner på pistolskyting som førte til tips og til sakens riksinteresse.

Enkelte i Kvinesdal følte situasjonen som svært ubehagelig og var utrygge. Og det er fullt forståelig. Det har skjedd flere drap og andre voldsepisoder i Norge de siste årene hvor asylsøkere har vært involvert.

Engasjerte og velmenende lokalsamfunn er et viktig bidrag til integrering. Og kunne man få flyktninger til å bosette seg på steder som Kvinesdal, snarere enn å flokke seg til byene og i sær Oslo, ville det vært bra.

Men likevel, et minimum av forholdsregler bør man forvente at myndighetene tar. Det er ikke alle mennesker som vil oss godt.

Dessverre.

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 489
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]