- Resett - https://resett.no -

De mente nok godt i Kvinesdal

For NAV-sjefen i Kvinesdal, Bente Haugland, ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) og ledelsen i pistolklubben kan det sikkert ha kommet som lyn fra klar himmel at de plutselig står midt oppe i en nasjonal «skandale».

Resetts opprinnelige artikkel om NAV-betalt kontingent for flyktninger [1] i Kvinesdal ble gårsdagens mest delte sak på sosiale medier. PST kom på banen og stilte seg kritisk [2], det samme gjorde ledende Frp-politikere, deriblant tidligere justisminister Sylvi Listhaug [3].

Haugland beskrev støtten til kontingent som et «folkehelse- og integreringstiltak» [4]. Og slik var det sikkert ment. Det er ikke allverdens aktivitetstilbud på et lite sted som Kvinesdal, og skyting er populært blant de lokale. Og integrering betyr jo blant annet å få med innvandrere på det nordmenn gjør. Man kan også forstå dilemmaene med å tillate dem deltakelse på bare visse typer aktiviteter og ikke andre. Slikt blir det diskriminering av.

annonse
[5]

Men kritikken er også forståelig gitt den situasjonen man står oppe i med radikalisering, terrorfare og også voldsepisoder forårsaket av psykisk sykdom, til dels med større hyppighet blant innvandrere. Ikke bare på grunn av religion og kultur, men også på grunn av traumer de kan ha opplevd.

Les også: Vi er naive. Igjen og igjen [6]

Det er urimelig å henge ut de ansvarlige i Kvinesdal spesielt. Dette kunne skjedd mange steder i Norge, og gjør det også, for alt vi vet. Men etter oppmerksomheten rundt den NAV-støttede skytetreningen disse dager, har de som jobber med integrering en mulighet til å reflektere litt over hvilke typer aktiviteter de velger å gi støtte til.

annonse
[7]

Skyting kan være en idrett som fremmer de beste egenskaper i mennesket, som konsentrasjon og selvdisiplin, og de rent sportslige motivasjoner kan meget vel ha vært tilfelle for flyktningene i Kvinesdal også. Men det var lokale reaksjoner på pistolskyting som førte til tips og til sakens riksinteresse.

Enkelte i Kvinesdal følte situasjonen som svært ubehagelig og var utrygge. Og det er fullt forståelig. Det har skjedd flere drap og andre voldsepisoder i Norge de siste årene hvor asylsøkere har vært involvert.

Engasjerte og velmenende lokalsamfunn er et viktig bidrag til integrering. Og kunne man få flyktninger til å bosette seg på steder som Kvinesdal, snarere enn å flokke seg til byene og i sær Oslo, ville det vært bra.

Men likevel, et minimum av forholdsregler bør man forvente at myndighetene tar. Det er ikke alle mennesker som vil oss godt.

Dessverre.

 

annonse

 

Tegn abonnement [7] eller støtt oss på andre måter [8] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474