Illustrasjonsfoto: Keystone / NTB scanpix

Venezuelas sosialistiske diktator og ekspresident Nicolás Maduro har begynt å selge av landets gullreserver. Kjøperne er Tyrkia og Emiratene, som gir kontant oppgjør i euro. Dette melder RT.com.

annonse

 I januar 2018 hadde Venezuela gullreserver på 150 tonn. Et år senere har mengden skrumpet inn til 132 tonn som følge av nedsalg.

Les også: Russisk fly har skapt spekulasjoner om Venezuelas gullreserver

For å skaffe utenlandsk valuta til sin skakkjørte sosialistiske økonomi, herunder sikre seg basisvarer som Venezuela har prekært behov for, har Nicolás Maduro lenge avhendet gull til vennligsinnede stater. I 2018 ble gull for 900 millioner amerikanske dollar overført til Tyrkia.

Nå er det De forente arabiske emirater som står for tur for å kjøpe venezuelansk gull. Salget ble innledet 26. januar, da tre tonn gull skal ha forlatt landet. I alt skal Emiratene tilegne seg 29 tonn, og betaler med euro i kontanter. Et tonn gull koster i dag rundt 37 millioner euro.

Les også: Russland storhandler gull

Bank of England, Englands sentralbank, kan imidlertid forhindre at Venezuelas ekspresident og diktator stikker av med hele gullbeholdningen. Venezuela har nemlig deponert 31 tonn gull i England, og dette gullet kan Maduros regime trolig skyte en hvit pil etter.

Englands sentralbank har unnlatt å etterkomme anmodninger fra Maduros regime om å repatriere gullet. Venezuelas sentralbanksjef Calixto Ortega måtte herunder reise tomhendt hjem da han gjestet London i desember. Venezuela oppbevarer også gull i Tyskland.

Les også: Norge trenger en gullreserve

 

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.