- Resett - https://resett.no -

Sveriges justisminister ga sikkerhetsklarert stilling til innvandrer uten oppholdstillatelse

Sveriges justisminister undertegnet i 2015 en avtale som ansatte en uzbekisk innvandrerkvinne uten lovlig opphold i en sikkerhetsklarert stilling.

Kvinnen søkte selv på den sikkerhetsklarerte stillingen i Kriminalvården. I utgangspunktet må man være svensk statsborger for å bli utnevnt til en slik posisjon, men regjeringen kan gjøre unntak fra denne regelen, noe justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson gjorde i dette tilfellet. 

I desember 2015 skrev Johansson under på en instruks om å gjøre et «unntak fra kravet om svensk statsborgerskap for innehav av en sikkerhetsklarert ansettelse ved Kriminalvården». Deretter fikk den uzbekiske kvinnen jobben. Dette rapporterer [1] SVT. 

annonse

Hadde ikke lovlig opphold

Nå har et imidlertid fremkommet at kvinnen hverken hadde oppholds- eller arbeidstillatelse i Sverige. 

I en kommentar til den svenske statskanalen bekrefter Kriminalvården at man ikke sjekket med Migrationsverket og kontrollerte om den uzbekiske kvinnen hadde tillatelse til å arbeide i riket.

annonse

– Der er det blitt begått en feil. Vi kommer til å tydeliggjøre vår eksisterende rekrutteringsprosess, heter det i uttalelsen.

Les også: Se SD-dokumentaren om Socialdemokraterna: Ett folk, ett parti [2]

Fraskriver seg ansvar 

Morgan Johansson har unnlatt å kommentere saken direkte til pressen, men på Twitter [3] fraskriver han seg alt ansvar.

– Jeg fikk kjennskap til dette i går, og i dag har jeg truffet Kriminalvårdens ledelse. De ser nå over sine rutiner ved rekrutteringer så noen lignende ikke skal kunne inntreffe igjen, skriver justisiministeren. 

SVT rapporterer at den uzbekiske kvinnen nå sitter i varetekt sammen med sin familie, i påvente av å bli utvist til Uzbekistan. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474