Foto: Skjermdump fra Facebook

Den bombesiktede journalisten Elife Demir har forherliget kriminell livsførsel på sosiale medier.

annonse

Kvinnen som nylig ble pågrepet på et hotell i Bromma i Stockholm har uttrykt antagonistiske holdninger overfor svensker og svensk ordensmakt. Dette rapporterer Samhällsnytt.

Fredag ettermiddag ble Stockholmspolitiet tilkalt til Hotell Mornington i Bromma, for å håndtere en situasjon de først trodde utelukkende dreide seg om kvinnemishandling. En kvinnen med navn Elife Demir, som er 26 år gammel, ble arrestert på et hotellrom sammen med en mann, også han i 20-årene. 

Slag og spark

Da politiet ankom hotellrommet ble de angrepet av Demir, som gikk løs på betjentene med slag og spark. Dette resulterte i at kvinnen ble pågrepet med en gang. Etter å ha anholdt mannen Demir var sammen med, fant politiet også en kraftig bombe på stedet. 

annonse
annonse
Foto: Skjermdump fra Facebook, via Samhällsnytt.

Nylig kunne Resett rapportere at kvinnen, som er av kurdisk herkomst, har vært journalist i Aftonbladet, og at hun er bosatt i Ålesund, der hun blant annet har jobbet som kommunikasjonsrådgiver i Møre og Romsdal fylkeskommune. 

Demir og mannen hun oppholdt seg på Hotell Mornington med er nå blitt siktet for forsøk på grovt skadeverk. Kvinnen nekter straffskyld, både når det gjelder siktelsen for forsøk på grovt skadeverk, og den for voldsomme motstanden hun ytte før pågripelsen.

Les også: Elife Demir (26) pågrepet med bombe i Stockholm, er bosatt i Ålesund

Kriminell livsførsel

I flere innlegg på sosiale medier har Demir hyllet en avdød raner, som ble drept av en svensk politibetjent i forbindelse med et ran i Södertälje i 2013. Raneren ble skutt med automatvåpen. 

Av innlegg på Facebook å dømme, var den 26 år gamle kvinnen nær venn med den døde raneren. Hun refererer til ham som «kaptein» og «vår storebror».

Foto: Skjermdump fra Facebook, via Samhällsnytt.

Videre anordnet hun en demonstrasjon mot politiets angivelige vold mot «sivile mennesker» på Sergels torg sentralt i den svenske hovedstaden. I arrangementets beskrivelse manet hun til hat mot svenske ordensmakter, og hevdet at politimannen som skjøt raneren hadde «fått for seg» at han stod over loven.

Foto: Skjermdump fra Samhällsnytt.

Samhällsnytt skriver at en nærmere granskning av kvinnens kontoer i sosiale medier gir inntrykk at at hun forherliger kriminell livsførsel. Det handler om gangsterrap, videoklipp meg gjengskriminelle som avløser skudd i forstedene, og bilder av skuddsikre vester og våpen.

I 2017 jobbet Demir som journalist i Aftonbladet. Under sin tid i den etablerte svenske publikasjonen ble hun blant annet hyllet av den radikale samfunnsdebattanten Martin Schori for sin «alternative» skildringer av svenske utenforskapsområder.

Foto: Skjermdump fra Twitter, via Samhällsnytt.

Forsvarer voldtektsmenn

Et av Demirs Facebookinnlegg handler om en voldtekt som fant sted i Fittja i 2016. Den fornærmede kvinnen i dette tilfellet har fortalt at hun ble overfalt og voldtatt av syv eller åtte menn. I sitt innlegg forsvarer Demir de voldtektsmennene, og hevder at man ikke kan omtale grusomhetene «på feil måte», uten at folk blir påvirket.

Foto: Skjermdump fra Facebook, via Samhällsnytt.

– Kanskje var det derfor to andre gjengvoldtekter oppstod i Malmö etter Fittja-hendelsen, spekulerer den bombesiktede kvinnen i det aktuelle Facebookinnlegget. 

Dette vekker sterke reaksjoner blant hennes egne venner. En skriver at det som formidles i Demirs innlegg er «fucked up», og at hun begynner å «bli som de på Aftonbladet», noe som kan leses som et stikk mot journalister i svenske gammelmedier.

Foto: Skjermdump fra Facebook, via Samhällsnytt.

Les også: Refleksjoner over Bananrepublikken Sverige

Rasisme

Den bombesiktede kurderen har også skrevet flere politiske innlegg. Disse handler imidlertid oftest om Sverigedemokrater, som Demir kaller «rasister» og «fascister».

Foto: Skjermdump fra Facebook, via Samhällsnytt.

I et kommentarfelt under en delt artikkel om en svensk kvinnes klage på klesgiganten Lindex, blir begrepet «horesvensker» i en rasistisk kontekst. Demir lar den rasistiske bemerkningen stå.

Foto: Skjermdump fra Facebook, via Samhällsnytt.

Dessuten har den kurdiske kvinnen bidratt til å spre antisemittiske konspirasjonsteorier, samt oppfordringer til boikott av Israel.

Narkotikaforbrytelser

I 2018 ble Demir dømt i Södertorns tingrett for narkotikaforbrytelser. Dette etter at politiet rykket ut til en restaurant i Liljeholmen i den svenske hovedstaden, og fant den kurdiske kvinnen, tilsynelatende påvirket av rusmidler. Prøver påviste klonazepam, kokain og tetrahydrocannabinolsyre i hennes urin. Tetrahydrocannabinol eller THC er virkestoffet i cannabis.

Videre fant man også narkotika i Demirs veske. 

Mannen som ble pågrepet sammen med Demir forrige fredag har et navn som tilsier tyrkisk bakgrunn. Hans livsførsel har omfattet kriminell virksomhet av en mer alvorlig karakter. I tillegg til narkotikaforbrytelser, er han dømt for brudd mot knivforbudet, samt for trusler mot offentlig tjenestemann.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.