- Resett - https://resett.no -

Maduros dødsbander

De paramilitære skvadronene Colectivos er beryktet for å stå bak flere menneskerettighetsbrudd mot motstandere av det sosialistiske regimet i Venezuela.

I situasjoner hvor den offisielle venezuelanske ordensmakten ikke ønsker å involvere seg – spesielt under politiske demonstrasjoner mot regimet – kaller myndighetene inn Colectivos. Gruppen dukker opp som en sverm av maskerte væpnede menn på motorsykler og nøler ikke et sekund med å utøve vold mot chavistregimets motstandere.

En colectivo med pistol
skyter under en studentdemonstrasjon. April, 2014. Skjermdump fra Youtube.

Menneskerettighetsbruddene [1] har vært mange – inkludert systematisk bruk av overdreven makt, vold, tortur, utenomrettslige drap og vilkårlige arrestasjoner. Gruppen spiller en sentral rolle i Maduro-regimets grep om makten og skal [2] kontrollere så mye som 10 % av Venezuelas byer.

annonse

Skittent arbeid

Gruppen ble stiftet av den nå avdøde president Hugo Chavez, en maskot for store deler av den radikale europeiske venstresiden.

Offisielt skulle Colectivos fremme «demokrati, politiske grupper og kulturelle aktiviteter», men ble raskt det venezuelanske sosialistpartiets [3] egen paramilitære gruppe spesialisert i å terrorisere regimets politiske motstandere. Institusjonen er lojal til selve partiet og ikke den Venezuelanske staten.


Colectivos stormer hovedkvarteret til den opposisjonelle TV-kanalen Globovisión i Caracas 3. august 2009. Foto: Reuters
annonse

Colectivos står bak flere dokumenterte overgrepsepisoder – både under Chávez- og nå Maduro-regimet – inkludert: å slå brutalt ned [4] på et studentopprør i 2007, et angrep [5] på den opposisjonelle TV-kanelen Globovisión i 2009, intimidering [6] av velgere under presidentvalget i 2013, omfattende vold [7] mot demonstranter i 2014, angrep [8] på studentdemonstrasjoner på universitetet Los Andes i 2015, samt diverse overgrep [9] mot demonstranter i Caracas i 2017.

Flere individer som er tilknyttet gruppen skal også stå bak [10] narkohandel, kidnappinger og diverse utpressinger for å berike seg selv.

Les også: Kinesiske selskaper har betalt hundrevis av millioner av dollar i bestikkelser i Venezuela [11]

Basert på iransk milits

Bilde: President Chávez (t.v.)møter den beryktede basij-sjefen Mohammed Reza Naqdi (t.h.). Bildet skal ha vært tatt i 2007. Foto: Skjermdump fra Youtube-video.

Colectivos ble i sin tid modellert etter den beryktede basij [12]-militsen i Iran – en del av den islamske republikkens revolusjonsgarde. På samme måte som basij skulle forsvare den islamske revolusjonen i Iran, skulle Colectivos fungere som den «armerte vingen» til chavistene for å forsikre at den sosialistiske bolivarianske revolusjonen [13] ville bli gjennomført i Venezuela.

Chavist-regimet ga [14] dem våpen, kommunikasjonsutstyr, motorsykler og overvåkingsutstyr – inkludert «krigsvåpen» som angrepsrifler, maskingevær og granater – for å utføre sitt oppdrag. I likhet med sin iranske «søsterorganisasjon», fungerer Colectivos som en uavhengig og selvstendig enhet fra Venezuelas hær og politi, selv om de ofte koordinerer med hverandre.

annonse

Les også: Siste fase av den «sosialistiske utopi»: Venezuela reiser inn i absolutt kaos [15]

 En uoffisiell del av regimet?

Colectivos har utvilsomt drevet med store overgrep mot den venezuelanske sivilbefolkningen helt siden gruppen ble opprettet, men er chavistaene ansvarlige for deres handlinger?

Don Roberto Briceño León er en anerkjent akademiker fra Venezuela. Foto: Wilson Center.

Ifølge den respekterte venezuelanske akademikeren Don Roberto Briceño León [16], tidligere fellow på tenketanken The Wilson Center og nå lederen til Observatorio Venezolano de Violencia [17] (Det venezuelanske observatoriet for vold), er regimet ansvarlig for Colectivos‘ handlinger. Chavistene bruker bevisst Colectivos som en paramilitær gruppe for å oppnå politiske mål som de ikke vil bruke det formelle kanalene i maktapparatet til:

– Colectivos gjør den skitne jobben som militæret eller politiet ikke vil gjøre selv. Gruppen er etablert for å kontrollere befolkningen – for å oppnå det som tidligere president Hugo Chávez kalte: «En væpnet, men pasifistisk revolusjon», sier han i et intervju [18] datert 7. juni 2017.

Luis Almagro under på en pressekonferanse på OAS hovedkontor i Washington, DC. 31. januar 2019, hvor han fordømte trusler mot den selvutnevnte presidenten Juan Guaido og hans familie fra «repressive kreftene i Venezuelas illegitime diktatur». Foto: Scanpix.

Generalsekretæren av Organisasjonen for amerikanske stater (OAS), Luis Almagro, er enig med Briceño León, men drar det enda lengre:

– Maduro-regimet er direkte ansvarlig for volden og dødsfallene som har funnet sted i Venezuela. Man kan ikke gi våpen til Colectivos for at de skal drive med overgrep uten å være ansvarlig for det. Det er regimet som har gitt dem våpnene og sagt at de skal ta til gatene og undertrykke folk i demonstrasjoner, sier generalsekretæren i et intervju [19] datert 2. mai 2017.

 

Video som angivelig viser Colectivos i en skuddepisode i staten Carabobo 

En video som angivelig viser en «sverm» av Colectivos i byen Maracay

Tegn abonnement [20] eller støtt oss på andre måter [21] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474