- Resett - https://resett.no -

Tyskland nekter å utelukke atomsvar

Alle alternativer må ligge på bordet i diskusjonene om hvordan Vesten skal reagere på de nye rakettene Russland har utplassert, advarer Ursula von der Leyen.

– Fordi vi er helt i startfasen av diskusjonen, er det viktig at vi ikke allerede nå begynner å rangere eller utelukke enkelte alternativer. Hele paletten må ligge på bordet, sa den tyske forsvarsministeren da hun ankom til NATOs forsvarsministermøte i Brussel onsdag.

Hun nektet å utelukke atomvåpen som svar på de nye rakettene Russland har utplassert.

annonse

Men NATO må finne nye løsninger, understreket von der Leyen, som advarte mot å ty til 70- og 80-tallets svar.

Nytt rakettsystem
Heller ikke forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil utelukke at utplassering av flere atomvåpen i Europa kan bli konklusjonen.

– Det er ikke et svar jeg vil gi deg nå, sier Bakke-Jensen til NTB.

annonse

Han venter nå en bred diskusjon innad i NATO om veien videre.

Bakteppet er et nytt russisk rakettsystem kalt 9M729.

NATO beskriver rakettene som lette å flytte rundt og gjemme vekk. Samtidig kan de bære atomstridshoder og utslette europeiske byer på bare minutters varsel.

Brudd på INF-avtalen
USA mener de nye rakettene utgjør et brudd på INF-avtalen, som forbyr alle landbaserte raketter av mellomdistansetypen.

Avtalen ble inngått mellom USA og Sovjetunionen i 1987 og satte sluttstrek for et langvarig våpenkappløp der tusenvis av mellomdistanseraketter ble utplassert på europeisk jord.

Men nå har USA og Russland begge varslet at de trekker seg fra avtalen, noe som har skapt alvorlig uro for at opprustningsspiralen skal gjenta seg.

annonse

Planlegger konvensjonelt svar
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere sagt til NTB at han ser for seg at NATOs svar vil være å utplassere flere atomvåpen i Europa.

Men de siste dagene har han moderert uttalelsen og kun snakket om at NATO ikke har noen planer om å utplassere nye «landbaserte» atomvåpen.

USAs NATO-ambassadør Kai Bailey Hutchison har for sin del gjort det klart at USA er nødt til å forsvare seg mot de nye russiske rakettene. Men de nye forsvarskapasitetene USA planlegger, er konvensjonelle. De er ikke atombaserte, forsikret Hutchison tidligere denne uka.

– Men vi vil konsultere våre allierte ved alle trinn i prosessen, slik at de vet hva vi tenker, sa hun.

Diskusjonstema i München
Stoltenberg forteller at han venter nye diskusjoner om saken når han besøker den store sikkerhetskonferansen i München senere denne uka.

Der skal han også ha et eget møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Stoltenberg regner med han vil få mange spørsmål i München om hvordan NATO har tenkt å svare russerne.

– Men det er for tidlig å si hva vi kommer til å gjøre. Vi vil ta den tida vi trenger for å nå fram til omforente konklusjoner, slik at vi kommer med et samlet svar, sier Stoltenberg til NTB.

Det NATO trenger, er troverdig avskrekking, understreker han.

– Men vi behøver ikke å speile Russland rakett for rakett.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474