- Resett - https://resett.no -

FNs Jemen-utsending tror tilbaketrekning av styrker gir mulighet for krigsslutt

FNs spesialutsending Martin Griffiths mener den planlagte tilbaketrekningen fra sentrale havnebyer i Jemen gir mulighet til å få en slutt på krigen.

Regjeringen og houthi-opprørerne i Jemen kom søndag til enighet om hvordan neste fase av en tilbaketrekning av styrker fra havnebyen Hodeida kan foregå.

På et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag sa Griffiths, som snakket på video fra Amman i Jordan, at regjeringen og houthi-opprørerne har vist at de kan følge opp forpliktelsene i våpenhvileavtalen som ble framforhandlet i desember i Sverige.

annonse

– Ved å starte, forhåpentligvis i dag eller i morgen, med implementeringen av Hodeida-avtalen om å trekke styrker ut fra havnebyer har vi nå muligheten til å bevege oss mot forpliktelsene som ble inngått i Sverige, sier han.

Griffiths sa også at styrkene skal trekkes ut av havnebyene Salif og Ras Issa først, før de senere også trekkes ut av Hodeida og andre sentrale områder. Ifølge Griffiths vil dette gi tilgang til den jemenittiske havna Red Sea Mills, som er innfartsåre for mesteparten av Jemens import og humanitære bistand.

Samtidig varslet FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock at hjelpeorganisasjoner er i ferd med å gå tom for penger til å finansiere hjelpearbeidet i Jemen. Ifølge Lowcock er ressursene trolig brukt opp i slutten av mars.

annonse

Rundt 80 prosent av Jemens befolkning har ifølge FN behov for mathjelp. FN ber om mer enn 4 milliarder dollar for hjelpe rundt 15 millioner mennesker over hele Jemen i år.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474