Illustrasjonsbilde. REUTERS/Arnd Wiegmann/Files (SWITZERLAND)
annonse
annonse

Verdens stater økte i fjor sine gullbeholdninger med forbløffende 652 tonn. Dette var en oppgang på 74 prosent fra 2017, og kan ha innledet et kappløp for å sikre seg gull. Dette skriver Investing.com i en analyse.

Selv om sentralbanker er vært nettokjøpere av gull siden 2010, beskrives fjoråret som oppsiktsvekkende. Verdens stater økte da sine beholdninger med 651,5 tonn, en oppgang på 74 prosent fra 2017. I alt ble det kjøpt gull for 27,7 milliarder amerikanske dollar, vel 235 milliarder kroner. Tallene stammer fra handelsorganisasjonen World Gold Council.

Les også: Spår oppgang i gull, andre advarer

annonse

Sentralbanker i utviklingsland står for en stor del av hamstringen. Blant annet sikret Tyrkia, Kasakhstan, India, Mongolia og Irak seg til sammen flere titalls tonn av metallet. Foruten å styrke lokal valuta er formålet såkalt dedollarization, mindre avhengighet av dollar.

Likevel kjøpes det også mer i Europa, som allerede sitter på anselige beholdninger. Blant annet fylte Ungarn og Polen opp sine gullbinger, og for fjerde år på rad kjøpte Russland over 200 tonn pr. år, herunder endte fjorårets total på 274 tonn.

Les også: Russland storhandler gull

I en analyse skriver Frank Holmes at 2018 var et vendepunkt når det gjelder sentralbankers gullkjøp. Fremover vil kjøpene bare tilta, samtidig som salgsvilligheten blir mindre, antyder Holmes. Dette understøttes ikke minst av en fersk uttalelse fra Italias regjering, som sier de ikke akter å selge «et gram» gull. Med 2.452 tonn har landet verdens tredje største beholdning etter USA og Tyskland.

annonse

Les også: Venezuela tærer på gullreservene, selger til Tyrkia og Emiratene

Det var så godt som ingen nettoselgere i 3. kvartal 2018. Tyskland solgte 0,2 av sine 3.370 tonn, mens Tsjekkia kvittet seg med 0,5. Med strammere tilbudsside kan det gryende gullkappløpet gjøre det vanskeligere å anskaffe gull i tonnevis uten at prisene drives opp. Norges gullbeholdning på 37 tonn ble solgt i 2004. Metallet handles for tiden for rundt 370 millioner kroner pr. tonn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon