President Donald Trump. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

USAs president Donald Trump tar diplomatisk initiativ for å avkriminalisere homofili i land der dette ennå er ulovlig.

annonse

Tirsdag rapporterte NBC News at initiativet kommer til å ledes av USAs ambassadør til Tyskland, Richard Grenell, en støttespiller av Donald Trump som dessuten er en av de åpent homofile personene som har nådd høyst opp i en amerikansk regjering.

Tirsdag kveld ble den globale innsatsen for rettigheter til seksuelle minoriteter sjøsatt i Berlin. Aktivister strømmet til fra hele Europa til middag og planlegging av hvordan man kan utøve press på land der homofili fortsatt er ulovlig, for å få homofil praksis avkriminalisert. Dette gjelder fremst land i Midtøsten, Afrika og Karibien. 

Under planlegging

Strategiene er fortsatt under planlegging, men man har allerede oppgitt at man ønsker å samarbeide med globale organisasjoner som FN, EU og stater som allerede har lovverk som gir rom for homoseksualitet. 

annonse
annonse

Homofili er fortsatt ulovlig i 72 land i verden, og i åtte av disse kan man straffes med døden dersom man blir tatt. Det kanskje mest velkjente eksempelet er Saudi-Arabia, som ofte rangeres som et av de verste landene i verden for kvinner, homofile og annerledes troende.

Amerikanske ambassader, konsulater, og menneskerettsorganisasjoner vil engasjere seg for å få disse landene til å avkriminalisere homofili.

Les også: Trump vil avkriminalisere homofili i hele verden

Kritikk

Trump-administrasjonen har fått mye kritikk fra enkelte aktivister, med påstander om homofobi. Bernie Sanders, den venstreradikale demokraten som nylig annonserte at han igjen vil stille som sitt partis presidentkandidat i 2020, har kalt Trump homofob, i tillegg til rasist og sexist. 

Presidenten har holdt seg vekk fra debatten om likekjønnede ekteskap, og signalisert at han ikke bryr seg stort om problemstillingen. Under et valgkamparrangement etter terroren i Orlando i 2016, tok han imidlertid sterk avstand fra de som ønsker å undertrykke homofile, og lovet å beskytte de homofile fra hatefulle angrep. Dette utsagnet ble møtt med stormende applaus fra Trumps republikanske supportere.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.