- Resett - https://resett.no -

MDG vil ha bedre vern av Svartisen – vil stanse planlagt isbit-produksjon

Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener Svartisen og andre norske isbreer, som stadig krymper på grunn av klimaendringene, har behov for bedre vern.

MDG etterlyser bedre vern av isbreene, som står på rødlisten for truede naturtyper. I tillegg er de er de urolige for utviklingen ved Svartisen i Nordland, der selskapet Svaice AS har søkt om å hente ut isbiter til bruk i restaurantbransjen verden over.

– Vi mener at denne saken viser at isbreene må å et bedre vern. 2018 var et dårlig år for norske isbreer som i gjennomsnitt trakk seg tilbake 33 meter bare i fjor, da det ble satt en lang rekke varmerekorder, sier Une Bastholm til NTB.

annonse

– Jeg kan ikke forestille meg at klima- og miljøvernministeren vil tillate at dette skjer. Det er et hull i vern av rødlistede naturtyper og det er utrolig at man ikke har tettet dette hullet tidligere.

Partiet viser blant annet Norges miljømål 1.2 som slår fast at «ingen arter og naturtyper skal utryddes, og utviklingen til truga og nær truga arter og naturtyper skal betrast».

Uthenting av isbiter fra Svartisen er ikke i tråd med miljømålet, ifølge MDG.

annonse

– Det er helt på trynet at det skal være opp til kommunen om man henter ut isbiter eller ikke fra en truet isbre i Norge. Vi trenger et langt bedre nasjonalt vern av de truede naturtypene i Norge, sier Bastholm.

Partiet varsler at de denne uken vil sende et skriftlig spørsmål til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), der de vil spørre om statsråden vil inkludere isbreer i forskrift om utvalgte naturtyper.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474