- Resett - https://resett.no -

Statsstøttede Rune Berglund Steen advarer nordmenn: – Nå kommer dommene!

Leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, advarer nordmenn som skriver «krenkende ytringer» på sosiale medier.

Tidligere denne uken falt dommen mot en 70 år gammel kvinne som skal ha skrevet nedsetteende kommentarer om samfunsdebbatant Sumaya Jirde Ali.

Kvinnen skal i følge dommen ha skrevet på sosiale medier at Jirde Ali er en «fandens kakerlakk som burde reise tilbake til Somalia».

annonse

70-åringen sa i ettertid at hun vil anke dommen til lagmannsretten. I tingretten i forrige uke pekte hun på at Jirde Ali offentlig har kalt Frps Sylvi Listhaug nazist, og også skrevet både «fuck Sylvi Listhaug og fuck politiet» [1].

Retten bemerket imidlertid at Ali har beklaget disse uttalelsene i ettertid.

– Nazi-Tyskland

annonse

Leder for Antirasistisk Senter er glad for at kvinnen ble dømt i Bergen tingrett og sier i et intervju med Dagsavisen [2] at ytringsfriheten aldri har vært ubegrenset.

– Dette var en åpenbart rasistisk uttalelse, uten et legitimt meningsbærende innhold. «Kakerlakk» kjenner vi brukt både fra Rwanda og fra nazi-Tyskland. Ytringsfriheten har aldri vært ubegrenset, og har aldri beskyttet ytringer som denne. Menneskerettighetene omfatter også vern mot hat, sier Steen til avisen.

Han retter også en advarsel mot andre som kommer med krenkende ytringer på sosiale medier.

– Det er viktig at folk skjønner dette nå: Dommene mot hatefulle ytringer kommer.

Les også: Rune Berglund Steen mener det er umenneskelig å internere utviste utlendinger [3]

– Mister tilliten til norsk rettsvesen 

Etter at Resett skrev om dommen mot Jirde Ali har det kommet mange reaksjoner. Flere synes det er merkelig at Jirde Ali selv ikke er dømt for hatytringer.

– Skal ikke Sumaya Alis krenkende oppførsel overfor etniske nordmenn ha noen konsekvenser for henne selv? Kan man si hva som helst om nordmenn, vertskapet, uten at det får noen som helst konsekvenser? Står hun fritt til å si hva hun vil mens nordmenn skal straffes i norsk domstol for det samme? Dette er sterkt medvirkende til at nordmenn mister tilliten til norsk rettsvesen, skriver en mann på Facebook.

annonse

En annen er skeptisk til at politiet bruker resursser på hva som blir skrevet på sosiale medier.

– Dette helt på trynet! Politiet henlegger alvorlige voldsforbrytelser pga. ressursmangel. Men at en pensjonist utrykker sin frustrasjon på Facebook bruker de ressurser på. Når det gjelder personer som Sumaya Ali så kan de lire av seg rasistiske hat ytringer mot den etniske befolkningen uten at det får noen form for konsekvenser. Ytringsfrihet gjelder ikke for den etniske befolkningen lenger!

– Har krav på særlig vern

Retten mener imidlertid at innlegget til den 70 år gamle kvinnen er en avsluttende kommentar til andre nedsettende og rasistiske innlegg. Det vises også til at tiltaltes uttalelse er framsatt på nett med stor risiko for spredning, noe som utgjør stort skadepotensial.

Retten hevder også at Sumaya Ali har krav på et særlig vern mot slike grovt krenkende ytringer.

– Hun er en offentlig kjent samfunnsdebattant og en viktig talsperson for en minoritetsgruppe i Norge. Med sin ytring bidrar tiltalte til å bygge opp en hatkultur mot både Sumaya Ali selv og hennes etniske gruppe, fastslås det i dommen.

Her kan du melde deg inn i Ytringsfrihetsforbundet. [4]

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474