Maren Ueland og Louisa Jespersen ble drept av IS-jihadister i Marokko.
annonse

Dansk politi har besluttet å sikte 14 personer for å ha delt en video som viser drapet på den ene av de to unge kvinnene i Marokko i desember.

annonse
annonse

– Østjyllands politi har samlet og gjennomgått 118 henvendelser fra hele landet vedrørende deling av en video av et drap på en kvinne. Det har ført til siktelse mot i alt 14 personer, sier politiet i en pressemelding.

Det var danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland som ble drept under en fjelltur i Atlasfjellene ved Marrakech.

Norsk politi har ikke opprettet egne straffesaker i forbindelse med delingen.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Slik vi ser det, synes lovgivningen i Danmark i større grad å ramme slike handlinger. Imidlertid kan deling av videoen etter omstendighetene også rammes av norske straffebestemmelser, noe som vil måtte vurderes i det enkelte tilfellet, sier politiet.

Opp til tre års fengsel

Tolv av de 14 som er siktet i Danmark, er siktet for å ha delt den videre, noe som kan straffes med opp til tre års fengsel. De siste to er siktet for å ha uttrykt offentlig støtte til terrorhandlingen som er vist på videoen, sier visestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Norsk politi opplyser samtidig at Kripos har iverksatt sin egen etterforskning der formålet er å kartlegge hendelsesforløpet i størst mulig grad. De er særlig interessert i å avdekke eventuelle tilknytninger til Norge, Danmark eller de to avdøde.

Kan avdekke mer

Kripos sier at de har mottatt i overkant av 400 tips som for det meste omhandler videoen av det ene drapet. Alle tipsene er gjennomgått, og ett viktig formål med gjennomgangen var å se om delingen og informasjon på videoen kan bidra til å kaste mer lys over drapshandlingene.

Kripos har også prioritert å hindre videre spredning av videoen. De har kontaktet tjenestetilbydere for å få filmen fjernet, og i noen tilfeller også tatt direkte kontakt med privatpersoner eller administrator på forum.

Politiet sier at det dessverre ikke er mulig å få videoen fullstendig fjernet fra internett, og de advarer folk mot å dele den videre, laste den ned eller se på den.

Fakta om drapene i Marokko

* Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember. De hadde kuttskader på halsen.

* Imlil ligger 7 mil sør for Marrakech og er ofte brukt som utgangspunkt for turer til fjellet Toubkal, som med sine 4.167 meter er det høyeste i Nord-Afrika.

* Kvinnene var på en måneds lang privat reise og var erfarne friluftslivsfolk. Begge studerte ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark. (NTB)

* Fire menn er pågrepet, mistenkt for drapene. I en video sverger de fire troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

* En annen video spredt i sosiale medier viser drapet på den ene av kvinnene. (NTB)

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.