Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Politiet på Oslo øst slår alarm om respektløse ungdommer som hetser, truer og oppfører seg utagerende overfor betjenter.

Fra kilder i politiet har Resett fått greie på at større flokker av ungdommer på Oslos østkant, med enkelte helt ned i 13-årsalderen, oppfører seg svært utagerende og respektløse overfor betjenter, helt uten noen form for provokasjon. Det gjelder også jenter.

Det skal være lagt inn flere hendelser i politiets interne register som vitner om økt respektløshet blant ungdommer overfor politiet. De aktuelle rapportene fra Oslo øst avsluttes på samme måte, med en konstatering om at man rapporterer om hendelsen med formål om å synliggjøre hvilke forhold som møter politiet på østkanten. 

annonse

Les også: Ungdomsgjenger samarbeider om å hindre politiets kriminalitetsbekjempelse på Holmlia

Spytter på politiet

En av de aktuelle rapportene omhandler en hendelse der en patrulje ankom en ungdomsskole, og ble møtt av 20 til 30 ungdommer, som kom med tilrop som «Fuck the police» og lagde griselyder. Dette helt uprovosert.

annonse

Ungdommene skal ha spottet politiet, snakket om hva betjentene ikke har lov til å gjøre med dem, og om hvilke rettigheter de som ungdommer har. De ba om navn og telefonnummer til betjentene og snakket med en aggressiv tone. Noen jenter skal også ha spyttet politibetjenter i ansiktet. 

Unnskyldninger

Dette er kun én av flere lignende hendelser. Kilder uttrykker også bekymring for at politiledelsen unnskylder den respektløse oppførselen blant ungdom, og legger skylden på samfunnet.

– Politimesteren (Hans Sverre Sjøvold red. anm) nesten unnskylder at ungdommene er sinte, skylder på trangboddhet, språkvansker, alt som tillegger majoritetsbefolkningen skyld. Man mangler totalt evne til å se ungdommenes egen rolle og samspill. Man fraskriver dem ansvar, sier en. 

– Utfordringer

Pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt vedgår at at barn og ungdom «byr på utfordringer», men hun kommenterer ikke den spesifikke situasjonen for politiet i østlige bydeler. Hun bedyrer at de fleste ungdommer både er lovlydige og samarbeidsvillige. 

– Som mye omtalt den siste tiden er det noen av våre barn og ungdommer som byr på utfordringer, både med kriminalitet generelt, samtidig som vi erfarer at også noen ikke har respekt for politiet. Men disse utgjør en svært liten andel av byens ungdom, som for øvrig stort sett er både lovlydige og samarbeidsvillige, sier pressesjefen.

Les også: TV 2 stikker kjepper i hjulene for politiet, og bidrar til et mer utrygt samfunn

annonse

Forebygging

Strategier som bygger på forebygging og dialog har fått hard medfart av Resetts kilder i politiet tidligere. Likevel fremholder Grøndal at det nettopp er forebygging som er politiets hovedstrategi for å få bukt med kriminalitet og respektløshet blant ungdom.

– Vår primærstrategi er forebygging, herunder tillitsbygging. Samtidig jobber vi målbevisst mot etablerte gjengmiljø og begynner å se gode resultater i form av beslag, tiltaler og domfellelser, sier hun. 

«Ingen enkle løsninger»

Avslutningsvis insiterer Grøndal på at det ikke finnes enkle løsninger på denne problematikken. Forebyggingen, som andre enn politiet må ta seg av, begynner mye tidligere enn ved lovbrudd, fremholder hun.

– Oslos ungdomskriminalitet løses ikke av politiet alene. Vi jobber intensivt med å følge opp unge vi er bekymret for, og håndterer deres lovbrudd. Men samfunnets viktigste forebygging må starte lenge før. Det handler om å hindre en utvikling der flere unge faller utenfor. Det finnes ingen enkle løsninger på dette, slår Grøndal fast.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon