Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX .
annonse
annonse

Australia har 80 tonn gull liggende lagret i Englands sentralbank, men mangler full tilgang til å revidere beholdningen.

Dette skjer samtidig som stadig flere land henter sine gullbeholdninger hjem fra London, Paris og New York, melder RT.com.

De fleste land har gull som del av sine valutareserver. Foruten Island, Danmark, Sverige og Finland sitter nærmest samtlige europeiske land, herunder Italia, Frankrike, Tyskland, Polen og Ukraina, på gullbeholdninger. Det samme gjør blant andre USA, Venezuela, Brasil, El Salvador og Peru i Amerika og Kasakhstan, Mongolia, Taiwan, Indonesia, Bangladesh og Sri Lanka i Asia.

annonse

Les også: Verdens stater hamstret gull i 2018, Norge på sidelinjen

Mens noen sentralbanker lagrer gullet sitt innenfor landets grenser, velger andre å oppbevare det i byer som London, Paris og New York. I årevis har Reserve Bank of Australia således deponert 80 tonn gull i Bank of Englands hvelv i London, mens en mindre mengde befinner seg i Sydney. Grunnen er nærhet til Londons gullmarked, som lar gulleiere oppnå avkastning gjennom utlån.

Bank of England setter imidlertid foten ned for at Australia får utføre komplett revisjon av sin gullbeholdning. Den seneste revisjonen fant sted i 2013, og hadde begrenset omfang. Revisjonsrapporten fra 2013 er ikke blitt offentliggjort, da hverken Bank of England eller Reserve Bank of Australia har villet gi allmennheten innsyn.

Les også: Russland storhandler gull

annonse

Med svimlende verdier i omløp preges Londons gullmarked av sikkerhet, herunder praktiserer Bank of England total sekretesse rundt gullutlån, herunder lånernes identitet. Deponerende sentralbanker får herunder ikke vite serienummeret på sine barrer.

Dette skjer for øvrig samtidig som stadig flere land repatrierer sine gullbeholdinger. I fjor hentet Tyskland 674 tonn gull hjem fra Paris og New York, mens Tyrkia i 2017 skal ha repatriert 220 tonn, hvorav 28,7 fra USA. Ungarn har kunngjort planer om å hente 3 tonn gull hjem fra London i tillegg til 28,5 tonn som er nyinnkjøpt.

Les også: Venezuela tærer på gullreservene, selger til Tyrkia og Emiratene

Norges gullbeholdning på 37 tonn ble solgt i 2004. Norge stiller dermed i samme gruppe som Haiti og Oman samt afrikanske land.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon