Statsminister Erna Solberg (H) og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Erna Solberg vil ikke beklage kritikken hun kom med mot teaterstykket som viste bilder av huset til justisminister Wara. Hun sier stykket var belastende.

– Det er ikke grunnlag for å si unnskyld basert på det jeg sa i går. Politiet må få gjøre sin etterforskning uten at det er en rekke spørsmål knyttet til dette, sa statsminister Erna Solberg (H) torsdag ettermiddag.

Hun og Frp-leder Siv Jensen holdt pressekonferanse etter at det ble kjent at justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha tent på parets bil natt til 10. mars.

annonse

Les også: Siv Jensen bør vurdere å bli justisminister

– I går sa jeg tydelig at ingen bør spekulere, ei heller teateret. Politiet må kunne gjøre sin jobb. Vet man ikke mer, bør man la være å spekulere, det står jeg fullt inne for. Jeg har ikke koblet de hendelsene til denne saken, tvert imot har jeg vært helt tydelig på at ingen bør spekulere i saken, sa Solberg.

– Og så mener jeg at man må stå for at man trekker familier og boligen deres inn i et teaterstykke, og at det skaper en belastning for familien. Det gjør det jo, sa Solberg.

– Bør beklage

Advokat Jon Wessel-Aas i Advokatfirmaet Lund representerer tre av scenekunstnerne bak teaterstykket «Ways of Seeing». I kjølvannet av stykket opplevde justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og familien hans flere tilfeller av trusler og hærverk.

annonse

Torsdag ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, siktet for å ha tent på parets bil natt til 10. mars.

– Jeg mener uavhengig av hva som har skjedd i dag, så var uttalelsene i går feil av Erna Solberg som statsminister. Hadde jeg vært henne, ville jeg vurdert å beklage. Hun sa at de som har laget stykket, burde tenke seg om. Nå bør statsministeren tenke litt, sier Wessel-Aas.

Onsdag kritiserte Solberg teateroppsetningen for å gjøre det enda mer belastende å være politiker.

– Jeg tenker at de som har laget stykket, må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser som bidrar til at det er tøffere å være politiker, selv om man putter det inn i en kunstnerisk ramme eller i et satirisk program, sa hun.

Les også: PST: Ikke oppnevnt forsvarer for Waras samboer

annonse
Forklarte seg for PST

Advokaten sier at hans klienter på ingen måte gleder seg over siktelsen, men er lettet.

– For dem er det en enorm lettelse. Vi opplever at hun som er siktet, i sterk grad har bidratt til å bringe en fullstendig forvrengt framstilling av hva deres forestilling inneholdt og har bidratt til å insinuere at de har hatt en rolle i det som har skjedd på eiendommen etter forestillingen, sier Wessel-Aas.

Han sier regissør Pia Maria Roll forklarte seg for PST i saken i går.

– Jeg vil ikke si at dette har bidratt til det som har skjedd i dag, jeg vet ikke hva PST har visst. Men det kan hende at det har inngått som en brikke, sier advokaten.

NTB har ikke lyktes i å få kommentarer til saken fra regissør Pia Roll.

Regissøren bak teaterstykket «Ways of Seeing» mener statsminister Erna Solberg mangler respekt for det frie ord og at pressen har vært ukritisk i Wara-saken.

Statsminister Erna Solberg (H) kritiserte teateroppsetningen for å gjøre det enda mer belastende å være politiker. Hun ville torsdag, etter pågripelsen av justisministerens samboer, ikke beklage uttalelsen. Hun gjentok at det hadde vært belastende for Tor Mikkel Wara og familien at bilder av boligen var med i teaterstykket. Regissør Pia Maria Roll er kritisk til at Solberg ikke vil beklage.

– Det hun har gjort, viser jo en fullstendig mangel på respekt for det frie ord. Men jeg håper at dette blir fulgt opp. Jeg håper dette får etterspill, sier regissøren til VG.

annonse

Teaterstykket «Ways of Seeing» er satt opp av Roll, Marius von der Fehr, Hanan Benammar og Sara Baban. I stykket viser de Waras bolig, noe som førte til at justisministerens samboer, Laila Anita Bertheussen, anmeldte teateret.

I etterkant har det vært flere mistenkelige hendelser ved Waras bolig. Torsdag ble Bertheussen siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil natt til 10. mars.

Roll sier at alle kunstnerne, og spesielt Sara Baban, har mottatt en rekke trusler i forbindelse med saken.

– Vi er utrolig lettet. Det er en forferdelig personlig tragedie dette her. Vi er ikke interessert i å rakke ned på samboeren til justisministeren, men samtidig har det vært veldig tøft for oss, sier Roll.

– At pressen så ukritisk har akseptert samboeren og Frps narrativ i måned etter måned uten å stille kritiske spørsmål, har vært utrolig vanskelig. Det har blitt trykket og publisert mye som rett og slett er løgn, sier regissøren.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon