New Zealand flagger på halv stang etter angrepet. (Foto: Marty MELVILLE / AFP)
annonse

Det er liten tvil om at skytingen i Christchurch på New Zealand mot to moskeer som så langt har medført 49 dødsfall, er et terrorangrep.

annonse
annonse

Den 28 år gamle mannen, som hevder han er født i Australia og oppgir på Facebook å hete Brenton Tarrant, har lagt ut et manifest på 74 sider som kjølig og artikulert forklarer hans egen radikalisering, motiver og det han mener vil bli konsekvensene. Manifestet virker ved første gjennomlesning å være lagd noe mer over egen lest enn Anders Behring Breiviks fra 2011.

annonse

Breivik oppgis også å være en av hans viktigste inspiratorer, og han påstår også å ha vært i kontakt med Breiviks angivelige «orden» av Knights Templars. Mye tyder på at dette er temmelig fiktivt.

Les også: New Zealand-terroristen sier han er tidligere kommunist, kaller seg «øko-fascist» og hyller Breivik

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Selve angrepet filmet han og lastet opp på sosiale medier. Det hele er kjølig og kalkulert gjennomført. Han virker temmelig uberørt av det hele. Han parkerer bilen, går ut med halvautomatisk rifle og med flere magasiner. Han går inn i den første moskeene flere ganger og skyter de samme menneskene, for å forsikre seg om at de er døde. Han skyter også etter biler og folk på gaten. Det er uvisst om han i disse tilfellene er ute spesielt etter det han antar er muslimer.

Han kjører så til en annen moske.

Med det vi vet så langt er det liten grunn til å anta at han er strafferettslig utilregnelig. Dette er et angrep utført av en mann som sier han er motstander av innvandring og at den «hvite rase» kommer i minoritet i sine fødeland. Han er rasende på lave fødselsrater i Vesten og mener europeiske land blir «invadert» gjennom innvandring. Han nevner spesielt terrorangrepet i Stockholm i 2017 der Ebbe Åkerlund ble drept som noe som opprørte ham. Et besøk i Frankrike samme år har også provosert og sjokkert ham, skriver han i manifestet.

Han oppgir å komme fra lavere arbeiderklasse.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.