Justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Frontene i innvandringsdebatten er så uforsonlige at vi ender opp med slike hendelser.

annonse

– Et underliggende stridsspørsmål som bidrar til at Wara-saken skaper stor interesse, er naturligvis at det handler om innvandring og frontene i innvandringspolitikken, sier Hallvard Notaker, førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Oslo til Vårt Land.

Eivind Trædal har på Facebook sammenliknet denne hendelsen og Carl I Hagens «Mustafa-brev» for 32 år siden, et som det i ettertid viste seg å være falskt.

– Til Carl I Hagen, Stortinget.

Fra Mohammad Mustafa,

Underhaugsv. 15,

0354, Oslo 2

Allah er Allah og Muhammad hans profet! De kjemper en forgjeves hr. Hagen! Islam, den eneste sanne tro, vil seire her i Norge også. En dag vil moskeer være like vanlig i Norge som kirker er det i dag og mine barnebarns-barn vil oppleve dette. Jeg vet, og alle muslimer i Norge vet, at en dag skal norges befolkning komme til troen, og at dette landet skal bli muslimsk! Vi føder flere barn enn dere, og adskillige, rett-troende muslimer kommer til Norge hvert år, menn i produktiv alder. En dag skal også det vantro korset i flagget bort!

Les også: Trine Skei Grande: – Jeg heier på kunstnere som tør provosere

Notakter vil ikke trekke inn Trædals eksempel, men sier at det er de samme konfliktlinjene.

– Disse sakene fremhever den konflikten som finnes i samfunnet knyttet til innvandring (…) I tillegg kan saken bidra til å forsterke motsetningene som allerede finnes, sier han.

Les også: Frp-fylkesleder mener Bertheussen er et offer

– Wara-saken er et symptom på risikoen ved en «veldig polarisert debatt», sier Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

– Både statsminister Erna Solberg og Sylvi Listhaug (Frp) gikk inn i spekulasjoner fordi de opplevde at en ytterfløy i innvandringsdebatten stod bak. Når debatten blir polarisert blir det lettere å begå etiske feil og mistro mot den andre siden, sier han.

Svein Erik Tuastad mener at Wara-saken viser også at politikere har blitt mer bekymret for sitt privatliv. I Wara-saken kom den sterkt polariserende innvandringsdebatten hjem til folk.

Les også: Venstreradikale konspirasjonsteorier og heksejakt selges som «kunst» hos Black Box Teater

– Kombinasjonen av innvandringsdebatt, digitalisering og truslene mot privatlivets fred skaper frykt, og det er det vi ser i denne saken, sier han til Vårt Land.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.