- Resett - https://resett.no -

SV-er fra Nordland kritiserer Black Box: – Rasist-stempling forkledd som kunst

En advokat og SV-politiker fra Nordland mener rasist-stempling forkles som kunst i Black Box teaters omstridte stykke «Ways of Seeing.

Forestillingen [1] dreide seg en om «kartlegging» av miljøer som angivelig har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn, og inneholdt filmklipp av boligene til en rekke personer, deriblant tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (FrP) og Resett-redaktør Helge Lurås. 

I stykket blir de navngitte personene blant annet omtalt som «purketryner», «kutryner» og «håpets rotspisende parasitter».

annonse

Les også: Ove Vanebo om Black Box og doble standarder i samfunnsdebatten [2]

Konspirasjonsteori

Forestillingen er blitt kraftig kritisert på grunn av de nevnte filmklippene, og på grunn av den generelle konspirasjonsteorien stykket er basert på. Statsminister Erna Solberg advarte [3] nylig mot at påstandene som blir fremsatt av skuespillerne kan gjøre det vanskeligere å være politiker. 

annonse

Hittil har kritikken stort sett kommet fra høyresiden, men nå kaster en profilert SV-er seg inn i debatten, og tar justisminister Wara i forsvar.

Kritikk fra venstre

Oddmund Enoksen. Foto: NTB Scanpix

SV-eren Oddmund Enoksen fra Sortland kritiserer «Ways of Seeing» i en kommentar [4] i Vesterålen Online. Av beskrivelsen av stykket kan man lese følgende: «Pia Maria Roll/Hanan Benammar/Sara Baban/Marius von der Fehr har kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn. Hvem er de og hva oppnår de med det?»

– På tross av dette er det fortsatt mange om påstår at Tor Mikkel Wara ikke er hengt ut som del av et rasistisk nettverk i Norge. Og noen prøver i ramme alvor å selge inn en historie om at dette er teater av ypperste klasse. For det er jo «makten» som utsettes for et kritisk søkelys, skriver Enoksen. 

Les også: Venstreradikale konspirasjonsteorier og heksejakt selges som «kunst» hos Black Box Teater [5]

Sjikane og uthenging

annonse

Han presiserer at han ikke har noen ting imot teater som tør å utfordre, men at om man ikke makter å skape en forestilling uten grov sjikane og uthenging av navngitte personer og deres familier, så bør man finne seg en annen arena. 

– Hvis oppdraget er å stemple Tor Mikkel Wara som rasist, får man opptre i åpent politisk lende og ikke være så feig å ikle seg et beskyttende teaterkostyme, konkluderer SV-eren.

Tegn abonnement [6] eller støtt oss på andre måter [7] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474