- Resett - https://resett.no -

Isbre vokser igjen, forskere innrømmer de tok feil

Den viktigste isbreen på Grønland, Jakobshavn, vokser igjen, etter å ha blitt rundt 40 meter mindre i tre år fra 2012. Nå vokser den med samme hastighet som den tidligere ble redusert med, og forskerne har vært nødt til å innrømme at de har tatt feil.

Det fremgår av en omtale [1] av en forskningsrapport fra NASA i National Geographic gjengitt [2] av telegrambyrået Associated Press.

Jakobshavn-isbreen som av den danske klimaforskeren Jason Box blir kalt en konge, og den viktigste isbreen på Grønland, var en av de raskeste krympende is- og snømassene på jorden.

annonse

«Den gode nyheten er at det er en påminnelse om at det ikke nødvendigvis går så fort», sier Jason Box, som mener det går i sykluser og at breen kan begynne å minke igjen.

Les også: Stadig mer av isen på Grønland regner bort [3]

NASA: Vi tok feil

annonse
[4]

På tross av at denne isbreen vokser, mister Grønland fortsatt mye is. Jakobshavn drenerer bare om lag syv prosent av hele islaget, så selv om det vokste robust, vil massetap fra resten av isbreene oppveie for veksten av Jakobshavn-isbreen, mener forskerne.

Men i NASA innrømmes det at man tidligere tok feil i viktige analyser av klimaendringene. «Tenkingen var at da isbreene begynte å trekke seg tilbake, kunne ingenting hindrer dem», forklarer Josh Willis, en oceanograf på NASAs Jet Propulsion Laboratory til National Geographic. «Vi har funnet ut at det ikke er sant», legger han til.

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474