- Resett - https://resett.no -

NRK tapte kampen om omfattende skirettigheter: – Alvorlig og leit

NENT Group har sikret seg rettigheter til å vise verdenscup og ski-VM fra 2021/22-sesongen. NRK strakk seg lenger enn noen gang, men tapte budkrigen.

NENT Group, som blant annet eier Viasat-kanalene, har inngått en femårsavtale med rettighetshaveren, kinesiske Infront Sports & Media.

– Dette er alvorlig og leit for NRK, men vi setter oss ikke ned og furter over dette, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NTB.

annonse

Han fastslår at det var umulig å matche summen NENT Group kunne legge på bordet for rettighetene.

– Det er snakk om ufattelig mye penger. Vi strakk oss lengre enn noen gang. Og hadde vi fått rettighetene, måtte vi ha hatt en samarbeidspartner, sier Eriksen.

Milliarder i spill?

Kringkastingssjefen vil ikke kommentere hvor mye penger NRK la på bordet, men ifølge Medier24 [1] skal NENT Group ha betalt nær to milliarder kroner for de samlede rettighetene i Norge, Sverige og Finland.

Kampanje melder at prisen på de norske rettighetene alene skal ha beløpt seg til opp mot én milliard koner. Nettstedet hevder samtidig å kjenne til at NRK betalte 400 millioner kroner da den tilsvarende rettighetspakken sist ble solgt.

annonse
[2]

Den gang skal imidlertid også verdenscuprennene i Norge ha vært inkludert. Det er de ikke denne gangen.

– En milepæl

Rettighetene som er solgt, utgjør om lag 40 prosent av NRKs vintersportspakke og inkluderer verdenscupen i langrenn, alpint, hopp, kombinert, snowboard og fristil. Avtalen gjelder også ski-VM i 2023 og 2025.

– Denne avtalen er virkelig en milepæl for oss. I NENT Group-sammenheng måler den seg med kjøpet av rettighetene til ishockey-VM i 1989 og OL i 2011. Vinteridretten har en særegen posisjon i Norden, og i Norge spesielt, og vinteridretten har skapt noen av de største idrettsstjernene i historien, sier Anders Jensen, president i NENT Group, i en pressemelding.

– Nå kan seerne glede seg til mer enn 500 timer med vintersport hver sesong på våre kanaler og strømmeplattformer, legger han til.

FIS-pakken som nå er solgt, inneholder cirka 200 renn fordelt på VM og verdenscup. Rettighetene gjelder ikke verdenscuprenn i Norge, Østerrike og Sveits. Avtalen gjelder heller ikke skiskyting og skøyter, opplyser NRK.

annonse
Uendret neste to år

Kringkastingssjefen minner om at NRK fortsatt skal satse tungt på vintersport.

– For det første har vi disse rettighetene i to år til. For det andre vil vi fortsatt ha skirettigheter etter det, så vi skal ha en sterk posisjon i vinteridrett også utover 2021 og 2022, sier Eriksen til NTB.

I likhet med NRK mister også svenske SVT og finske YLE de samme rettighetene fra samme tidspunkt.

– Vi skal ta oss av dette med engasjement og ydmykhet. Vi vet hvilken arv vi overtar, sier svensk Viasats sportssjef Per Nunstedt.

Kritisk Giske

Kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund har visst om interessen fra internasjonale aktører en god stund.

– Dette viser at skisporten som produkt er mer attraktivt enn noen gang. Uansett hvordan fordelingen av rettighetene til slutt blir, er vi klar til å tilpasse oss virkeligheten, sier Graff til NTB.

Mer bekymret er Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Trond Giske. Han kaller salget av skirettighetene til NENT Group for «kortsiktig gambling».

– Skisporten tjener sikkert noen ekstra penger på kort sikt ved å selge seg til en kommersiell aktør, men jeg tror de taper på lang sikt ved at de ikke lenger når ut til alle. Jeg synes det er veldig synd, sier Giske til NTB.

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474