- Resett - https://resett.no -

Tyrkia i ferd med å utrydde kristen kultur på okkuperte Kypros

Mer enn 550 gresk-ortodokse kirker, kapeller og klostre i den tyrkisk-okkuperte delen av Kypros har blitt plyndret, vandalisert og revet [1].

I rapporten The Loss of a Civilization: Destruction of cultural heritage in occupied Cyprus [2]beskrives Tyrkias fremferd som internasjonal kriminalitet, både invasjonen i 1974, og den systematiske ødeleggelsen og utslettelsen av den kristenkulturelle arven i de okkuperte områdene.

Ifølge det gresk-kypriotiske utenriksdepartementet har mange kristne kirker og andre hellige steder blitt konvertert til moskeer, låver og depoter for den tyrkiske hæren. UNESCO ser på en bevisste ødeleggelsen av kulturarven som krigsforbrytelser.

annonse
Vandalisert kirke på okkuperte Kypros. Skjermbilde.

Tyveri av religiøs kunst

I tillegg har mengder av verdifulle relikvier og religiøs kunst blitt stjålet. Noen få av disse gjenstandene har blitt funnet og returnert til myndighetene på den greske delen av Kypros.

Tyrkia invaderte den lille øystaten i 1974. Begrunnelsen for invasjonen var at en gresk militærjunta hadde tatt makten gjennom et kupp. Tyrkiske tropper erobret etterhvert 38 prosent av øya, og tusenvis av grekere måtte flykte fra hus og hjem.

annonse

Les også: Vandaliseringen av franske kirker fortsetter [3]

Etnisk rensing

Den 13. februar 1975 erklærte Tyrkia opprettelsen av Den tyrkiske republikken Nord-Kypros [4], som frem til idag kun er anerkjent av Tyrkia. Den tyrkiske politikken som gikk ut på å tvinge ut grekere fra okkupert område og forhindre retur, har av flere blitt beskrevet som etnisk rensing. Etter våpenhvilen i 1975 havnet blant annet den populære feriebyen Varosha [5] i buffersonen, og har vært en forlatt spøkelsesby siden, kun brukt av den tyrkiske hæren.

Italias populære innenriksminister Matteo Salvini har pekt på dobbeltmoralen [6] ved den unisone fordømmelsen av (og sanksjonene mot) Russlands annektering av Krim-halvøya, mens Tyrkia tillates å okkupere et annet land i Europa uten at det får konsekvenser.

Konflikten om Kypros er som et verkende sår [7] mellom de to NATO-medlemmene Hellas og Tyrkia.

annonse

Her en kort film om temaet:

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474