Illustrasjonsbilde. / AFP FOTO / dpa / Arne Dedert / Germany OUT
annonse
I fjor handlet Russland gull i bøtter og spann, og økte samtidig sin beholdning til over 2 000 tonn.
Nå varsler landets sentralbank ytterligere gullkjøp. Det melder The Moscow Times.
I 2018 vokste Russlands offisielle gullreserver fra 1 829 tonn til over 2 000 tonn. Hittil i 2019 har hamstringen fortsatt, og per april sitter bjørnen i øst på formidable 2 151 tonn. Landet har dermed verdens femte største gullreserver, etter USA, som har 8 134 tonn, og Tyskland (3 370 tonn), Italia (2 452 tonn) og Frankrike (2 436 tonn). I 2018 hadde Russland verdens sjette største reserver.
Vil kjøpe mer
Mye tyder imidlertid på at kjøpefesten ikke er over. I en uttalelse nylig varslet Russlands sentralbank at det er nødvendig å «øke reservene av utenlandsk valuta og gull enda mer» på grunn av «vedvarende risiko for sanksjoner, og den nåværende økonomiske strukturen».
Sentralbanken har som uformelt mål at brutto internasjonale reserver (GIR) skal opp til 500 milliarder amerikanske dollar (USD). I mars lå Russlands GNI på omlag 487 milliarder USD. Gullkjøpene skjer for øvrig parallelt med hyppige renteøkninger, som følge av sentralbankens skifte fra vekst- til sparepolitikk.
Lav utenlandsgjeld
Med dagens reserver av utenlandsk valuta og gull er Russland i praksis gjeldfritt. Landets offentlige og private gjeld til utlandet beløper seg til 470 milliarder USD. Landet har ikke hatt lavere utenlandsgjeld siden midten av 2000-tallet.
Norges gullbeholdning på 37 tonn ble solgt i 2004. Metallet handles for tiden for rundt 350 millioner kroner per tonn.
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon