Illustrasjonsbilde. REUTERS/Arnd Wiegmann/Files (SWITZERLAND)
annonse
annonse

Russlands appetitt på gull synes ikke å la seg stagge. Under sentralbanksjef Elvira Nabiullina har landets gullreserver økt fra snaut 1 000 tonn til 2 170 tonn siden 2013.

Herav ble 58 tonn anskaffet i første kvartal 2019, skriver RT.com.

I fjor vakte Russland internasjonal oppmerksomhet med hyppige og slagkraftige gullkjøp. Fra 1 829 tonn ved årets begynnelse ble sentralbankens gullbinge fylt med mange hundre tusen ferske unser, og hadde ved nyttår passert 2 000 tonn.

annonse

I januar og februar 2019 ble beholdningen tilført 37,3 tonn, mens det i mars fulgte ytterligere 18,7 tonn. Dermed er Russlands offisielle gullreserver oppe i 2 170 tonn.

Les også: Russland fortsetter å øke sine gullreserver

Hvis kjøpene fortsetter med samme takt, forventes Russland å passere Italia og Frankrike innen et års tid. Nevnte land har i dag verdens tredje og fjerde største gullreserver, nærmere bestemt 2 452 tonn og 2 436 tonn. Størst er imidlertid USAs beholdning på 8 134 tonn.

annonse

Klok av skade

Gullkjøpene må ses i sammenheng med sentralbankens nylige skifte fra vekst- til sparepolitikk, som blant annet innebærer økning av styringsrenten. Hamstringens hensikt er å diversifisere bankens utenlandske valutareserver mot såkalt «geopolitisk risiko» og gjøre russisk økonomi mindre avhengig av amerikanske dollar (USD).

Med andre ord ønsker sentralbanken å unngå en reprise av effektene av de økonomiske sanksjonene som landet blant annet ble ilagt etter Russlands overtakelse av Krim-halvøyen i 2014. Da stupte rubelkursen fra et gjennomsnitt på 0,18436 kroner i 2013 til 0,13244 kroner i 2015, med jevnstore fall mot euro og USD. Den jevne russer opplevde blant annet at utenlandsferien ble flerfoldige ganger dyrere.

Les også: Australia vil inspisere gullreservene, England nekter tilgang

Som del av diversifiseringen har sentralbanken dumpet amerikanske verdipapirer. I mars og april 2018 alene kvittet Russland seg med statsobligasjoner med mer for 81 milliarder USD. Til sammenlikning har Russland nå samlede gullreserver for 90 milliarder USD.

Kronen har svekket seg

annonse

Parallelt med gullkjøp, renteøkninger og stigende oljepris har rubelkursen stabilisert seg og delvis styrket seg mot norske kroner. Fra en bunn på 0,11913 kroner medio september 2018 har kursen klatret jevnt og trutt, og ble 24. april handlet for 0,13346 kroner.

Med andre ord må du bla opp 1 334 kroner for 10 000 rubler, mens du slapp billigere unna med 1 191 kroner for sju måneder siden.

Ikke prisbyks

Russlands utvetydige signaler har likevel ikke gitt nevneverdig utslag i edelmetallmarkedet. Gullprisen forsøkte i januar å etablere seg over den viktige støtten på 1 300 USD per unse, men etter en foreløpig topp på 1 340 USD 19. februar har prisen stort sett bare gått nedover, og vaket 24. april litt over 1 275 USD.

Les også: Spår oppgang i gull, andre advarer

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon