Gullbarrer. Illustrasjonsbilde, Shutterstock.
annonse
annonse

På femten måneder har Russland økt sin gullbeholdning fra 1 829 tonn til 2 170 tonn, mens Kinas offisielle reserver nylig passerte 1 860 tonn.Nå hiver India seg med i kampen om å kjøpe mest gull, skriver RT.com.

Oppsiktsvekkende hamstring

I 2018 var Russland på alles lepper i edelmetallmarkedet. Med samlet gullkjøp på rundt 283 tonn økte landet sine gullreserver til 2 112 tonn, og bykset samtidig opp fra sjette- til femteplass på listen over verdens største statlige gullbeholdninger.

annonse

Hittil i 2019 har hamstringen bare vedvart, og ved utgangen av første kvartal sto Russlands gullbeholdning i rekordhøye 2 170 tonn. Nå spås landet å sprade forbi både Frankrike og Italia innen et år – og dermed innta tredjeplassen bak Tyskland og USA.

Les også: Verdens stater hamstret gull i 2018, Norge på sidelinjen

Russland er imidlertid ikke alene om å intensivere sine gullkjøp. I fjor nettokjøpte verdens sentralbanker i alt 651,5 tonn. Dette er en økning på 74 prosent fra 2017.

Kjøper i det skjulte

annonse

Tall fra Kina viser at gullkjøpene også har tatt seg opp der i landet. Ved utgangen av 2018 var Kinas offisielle gullreserver på 1 852,5 tonn.Etter nyttår har People’s Bank of China kjøpt ytterligere 11,8 tonn, og har dermed fortsatt verdens sjette største gullbeholdning, for øvrig foran Sveits.

Det kommunistiske diktaturet er imidlertid ikke kjent for full åpenhet rundt sine gullreserver, og landets virkelige beholdning antas å være større. I over to år, fra oktober 2016 til desember 2018, sto de offisielle gullreservene på stedet hvil.

Les også: Australia vil inspisere gullreservene, England nekter tilgang

India tar opp kampen

Fra sidelinjen har land som selv sitter på middels store beholdninger, kunnet observere gull-stormaktene flokke seg rundt gull det siste året.Skal man tro signaler fra India, akter de ikke å stå igjen på perrongen mens Russland og Kina leder an mot en potensiell global gullstandard som motvekt til dollarens hegemoni.

annonse

Med 608,7 tonn befinner Indias gullbeholdning seg på tiendeplass. Herav ble 42,3 tonn tilført i fjor, mens 8,2 tonn er anskaffelser etter nyttår. Landet har dermed en lang vei å gå for å ta igjen gull-stormakter som Russland og Kina.

Ikke desto mindre forventes India å anskaffe 46,7 tonn i inneværende år.Anti-Dollar AllianceI økende grad har flere lands sentralbanker diversifisert sine utenlandske valutareserver ved å selge seg ned i amerikanske dollar (USD) til fordel for fysisk gull.

Omslaget fra USD til gull tilskrives i hovedsak økte geopolitiske spenninger siden 2014, herunder EUs og USAs økonomiske sanksjoner mot land Russland og Venezuela samt advarsler om det samme mot land som Tyrkia.

Dessuten preges internasjonale valuta- og handelsspørsmål av en mer konfronterende eller mindre ettergivende stil etter Donald Trumps valgseier som amerikansk president i 2016.

Usikker smitteeffekt

En håndfull land har ingen gullreserver i det hele tatt, herunder Haiti, Norge og Oman.Spørsmålet er dermed hvordan verdens land vil respondere når ikke bare Russland og Kina, men også mellomvektere som India går inn for å øke sine beholdninger enda mer.

Gull handles for tiden for rundt 355 millioner kroner per tonn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon