- Resett - https://resett.no -

Opptrapping av kamper i Syria tvinger nye 150.000 mennesker på flukt

En oppblussing av kamper og flyangrep i det nordvestlige Syria har fordrevet nye 150.000 mennesker på flukt bare den siste uken, opplyser FN.

Det er regimet i Damaskus, med støtte av Russland, som står den intensiverte krigføringen i Idlib-provinsen. Dette området er kontrollert av jihadister. Det gjelder også tilstøtende områder i provinsene Aleppo og Hama.

Idlib har lenge vært skånet for regimets mest offensive herjinger, i tråd med en avtale fra september mellom Russland, som støtter regjeringen i Damaskus, og Tyrkia, som er på opprørernes side. Men krigføringen har tatt seg merkbart opp etter at en jihadistgruppe med tidligere bånd til al-Qaida tok full kontroll over Idlib.

annonse
Helsesentre bombes

– Vi har mottatt alarmerende meldinger om flyangrep mot befolkningssentre og sivil infrastruktur. Flere hundre sivile skal være drept eller såret. Over 152.000 menn, kvinner og barn er blitt tvunget til å forlate sine hjem i Idlib og Aleppo bare den siste uken, sier lederen for FNs nødhjelpskontor (OCHA), David Swanson.

Den prekære situasjonen ble ytterligere forverret tirsdag, da FN fikk varsler om at helsesentre og sykestuer i de mest utsatte områdene ble angrepet av luften. Mellom 29. april og 6. mai er minst 12 slike helsestasjoner i Idlib og det nordlige Hama blitt satt ut av spill. Dette rammer grunnleggende tjenester til minst 100.000 mennesker, sier FN.

Helsearbeidere drept

Swanson opplyser at alle 12 fortsatt er ute av drift og at minst tre helsearbeidere er blitt drept.

annonse

– Meldinger som strømmer inn, viser en foruroligende tendens, der hundretusener av mennesker mister basistjenester i krigsutsatte områder, sier Swanson.

Borgerkrigen i Syria har krevd over 370.000 menneskeliv og fordrevet millioner siden den startet i 2011 som protester mot Baath-regimet til president Bashar al-Assad.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474