- Resett - https://resett.no -

Blasfemidømte Asia Bibi har forlatt Pakistan

Asia Bibi, som tidligere var dødsdømt for blasfemi i Pakistan, har forlatt landet, opplyser tjenestemenn. Hun skal allerede ha ankommet Canada.

Den kristne kvinnen ble dømt til døden for blasfemi i 2010. I oktober i fjor ble dommen omgjort av pakistansk høyesterett etter kraftig internasjonalt press. Hun ble løslatt, men på grunn av trusler fra ytterliggående islamister har hun har oppholdt seg på et hemmelig sted.

Onsdag opplyste advokaten hennes, Saif Ul Malook, at hun har ankommet Canada, ifølge CNN [1].

annonse

Samtidig siterte BBC [2] pakistanske tjenestemenn som oppga at hun hadde forlatt landet.

Også pakistanske medier meldte onsdag at Bibi har forlatt landet, men opplysningene er ikke bekreftet på offisielt hold.

Krangel om vannbøtte

Asia Bibi ble dømt til døden for å ha fornærmet profeten Muhammed i forbindelse med en krangel med naboer i hjemprovinsen Punjab. Hun har alltid fastholdt at hun er uskyldig. Krangelen skal ha dreid seg om en bøtte med vann mens Bibi og flere andre kvinner var ute og høstet frukt. Ettersom Bibi var kristen og hadde brukt en kopp, mente de muslimske kvinnene at de ikke lenger kunne røre ved den.

annonse

Hun ble senere banket opp hjemme hos seg selv, og det ble hevdet at hun da hadde tilstått blasfemi.

Opptøyer og drap

Saken har splittet Pakistan og etter at høyesterett satte dødsdommen til side, har ytterliggående islamister protestert kraftig. Saken har også ført til voldsomme opptøyer i flere pakistanske byer, der biler ble påtent og offentlige bygninger angrepet. To politikere er blitt drept fordi de støttet henne.

Etter at høyesterett avviste en anke mot løslatelsen i januar, har Bibi teknisk sett kunnet forlate Pakistan. Det antas at hun er blitt passet på av myndighetene på et sikkert sted mens hun har ventet på å få asyl i et annet land.

Bibis ektemann har tre barn fra et tidligere ekteskap. Hun har to barn med ham.

Bibis døtre skal allerede befinne seg i Canada.

Fakta om Asia Bibi

* Asia Noreen, født 1971, bedre kjent som Asia Bibi, er en kristen, pakistansk kvinne fra Punjab-provinsen. Hun har to barn og tre stebarn.

* I 2010 ble hun dømt til døden for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed.

* Under en opphetet diskusjon med noen muslimske kvinner i juni 2009 skal hun ifølge anklagene ha sagt at Jesus døde på korset for å fri alle mennesker fra synd og spurte dem om hva deres profet har gjort for dem. Bibi har hele tiden benektet anklagene.

annonse

* Saken tiltrakk seg oppmerksomhet fra internasjonale menneskerettighetsgrupper og ble raskt den mest profilerte av de mange blasfemisakene i landet.

* Bibi har fått bred internasjonal støtte. Samtidig har pakistanske islamister krevd at dommen måtte fullbyrdes.

* Pakistansk høyesterett omgjorde dommen i oktober i fjor og ga orde om at hun skulle løslates. I januar avviste domstolen en anke mot løslatelsen.

* 8. mai meldte en rekke medier at Asia Bibi hadde forlatt Pakistan og ankommet Canada, der to av døtrene hennes allerede skal ha fått asyl

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474