- Resett - https://resett.no -

Drammens Tidende beskyldes for «fake news» av angivelig øyenvitne til masseslagsmål

Drammens Tidende beskyldes for fake news i sin dekning av et påstått masseslagsmål. Et mulig øyenvitne til slagsmålet skildrer hendelsen på sin blogg.

Lørdag rapporterte [1] Drammens Tidende at politiet fredag kveld rykket ut til en adresse i Drammen, etter meldinger om et masseslagsmål. Avisen rapporterer at man så fant ut at det ikke dreide seg om et masseslagsmål i det hele tatt, men at det kun dreide seg om et par unge kvinner, som hadde «røket uklare». 

Les også: Ungdommer i Drammen trues og presses for penger – politiet vil ikke si noe om gjerningsmennenes bakgrunn [2]

annonse

Var øyenvitne 

En person som hevder han var øyenvitne til hendelsen omtaler imidlertid opptrinnet på sin blogg [3], der han beskylder Drammens Tidende for å fare med falske nyheter. Roger Endrè Pettersen påpeker at lokalavisen benekter at det fant sted et masseslagsmål, og at man helt har unnlatt å nevne at de involverte skal ha hatt innvandrerbakgrunn. 

Bloggeren skriver i et innlegg at han var på en fest, og at han ble vitne til de voldshendelsene da han stod på balkongen og tok seg en sigarett. 

annonse

– Jeg stod ute på balkongen og røyket, og dermed ble jeg vitne til en veldig merkelig og tragisk hendelse. En bil stoppet opp på parkeringsplassen på andre siden av gaten. Det var kun én person i bilen, en mann av innvandrerbakgrunn. Han kom ut av bilen og åpnet bagasjeluken. Da plutselig kom det folk fra alle kanter, og samtlige var ikke-vestlige innvandrere og personer med innvandrerbakgrunn, skriver Pettersen i innlegget.

«Gale jungeldyr»

Videre skriver han at mannen med bilen delte ut noe til de andre, men at det ikke var mulig å oppfatte hva dette var. 

– Plutselig endret stemningen seg totalt, det ble hyling og skriking, og en del av disse folkene fløy på hverandre. Igjen som fluer på dritt. De ble som gale jungeldyr og flasker knustes. Slag og spark, og jeg så plutselig en jente som gikk i bakken, på asfalten, og ble liggende mens konflikten fortsatte. Jeg ropte da inn til de andre på festen, og venninnen min som vi var hos ringte med en gang til politiet, forklarer Pettersen videre.

Fake news

Bloggeren tok bilder av opptrinnet, som han har lagt ut på bloggen sammen med sin skildring av hendelsesforløpet. Han er sterkt kritisk til lokalavisen Drammens Tidendes dekning av hendelsen, og kaller denne fake news.

I Drammens Tidende får vi lese at dette ikke var noe masseslagsmål, det var ikke vold i det hele tatt, men to kvinner fra forskjellige fester som røk uklare, og hun ene skal ha falt. Det blir ikke nevnt med ett ord at dette var innvandrergjenger. Derimot står det i avisen at den ene jenta var fra Oslo og den andre fra Hedmark. Og slik ble det som egentlig skjedde dekket over, slik som innvandrerkriminalitet og vold som oftest blir, skriver han. 

Operasjonsleder i Politiet Sør-Øst, Ole Kamben, er sitert av Drammens Tidende på at politiet fant at kun to personer var involvert i opptrinnet, da de ankom stedet. Ellers refererer lokalavisen til at konflikten mellom de to kvinnene skal ha ført til en «opphetet stemning» på stedet. Det nevnes ikke at det skal ha vært langt flere personer innblandet, eller at disse skal ha hatt ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. 

annonse

Les også: Gjengkrig mellom ungdommer i Oslo [4]

Livsfarlige gater

– Gatene i Drammen er livsfarlig på kveldstid, det yrer av gjenger og vold. Det er helt tragisk at folk ikke får vite om dette slik at de kan ta forhåndsregler og være forsiktige. De som ikke vet går alene i disse gatene og tror de er trygge, så en dag smeller det. Og det kan unngås hvis man ikke dysser ned og skjuler sannheten, konstaterer Pettersen i sitt blogginnlegg.

Nyhetsredaktør Espen Sandli i Drammens Tidende sier til Resett at avisen har sitert de kildene de hadde tilgjengelig.

– Som det framgår av vår artikkel, var ikke Drammens Tidende øyenvitne til denne hendelsen. Saken er basert på en Twitter-melding fra politiet, som kom i etterkant av hendelsen.

Avviser påstandene

annonse

Sandli avviser påstanden om falske nyheter.

– Det fremgår av vår artikkel, at «det er Drm24.no som skriver at det ikke har vært et masseslagsmål, men et par unge kvinner som har røket uklare.» Videre har Drammens Tidende intervjuet politiets operasjonsleder, som også forklarer dette som en krangel, ikke en voldshendelse. En påstand om «falske nyheter» signert Drammens Tidende faller derfor på sin egen urimelighet. Det er i tilfelle en anklage denne bloggeren får ta opp med avsenderen, som i dette tilfellet er politiet.

Han oppfordrer Roger Endrè Pettersen til å tipse Drammens Tidende om det han så.

– Drammens Tidende har ikke tatt stilling til hva som skjedde eller ikke skjedde, men sitert de kildene vi hadde tilgjengelig. Som øyenvitne ønsker vi ham og andre velkommen til å tipse Drammens Tidende, slik at vi kan få nyttig informasjon. Uansett håper vi at personen har gitt sin versjon til politiet, sier nyhetsredaktøren.

Har vært i kontakt

Roger Endrè Pettersen sier til Resett at han allerede har snakket med lokalavisen.

– Drammens Tidende sier at du som øyevitne er velkommen til å tipse dem, men du har altså allerede snakket med dem?

– Drammens Tidende ringte flere ganger, og jeg snakket til slutt med en kar. Jeg sa til ham som jeg sa til deg, at jeg ikke har noe mer å tilføye, da jeg har skrevet ganske detaljert på bloggen. Men han stilte da noen spørsmål. Det virket som om det skulle publiseres noe, men til nå har jeg ikke observert at de har gjort det.

Pettersen mener at lokalavisens egen rapportering ikke henger på greip, med tanke på at overskriften i den aktuelle artikkelen indikerte at politiet hadde fått flere meldinger om masseslagsmål.

– De burde tenke over det faktum at de selv opplyste om at det var flere som hadde gitt beskjed om at det var masseslagsmål. I overskriften deres stod det jo at politiet rykket ut etter meldinger, i flertall, om massevold, slår han fast.

Les også: Kjærestepar overfalt av innvandrerungdom i Drammen [5]

Trakassering

Pettersen forteller at det er blitt mer utrygt i gatene, og at det er flere gjenger i lokalmiljøet. Som homofile menn opplever han og samboeren hans trakassering fra innvandrergjenger. Samtidig opplever han å bli stemplet som rasist når han tar opp disse problemene.

– Det er blitt mer og mer av det. Min samboer og jeg er jo homofile, så vi merker det når de kjører forbi oss i biler og roper «jævla homo». Min samboer pleier å gå til jobb på sykehuset, noe som tar en halvtime. På vei hjem en gang var det to innvandrergjenger som gav seg på ham, bare i løpet av den halvtimen. Jeg skriver om det på bloggen, hver gang det skjer noe sånt. Jeg er blitt innvandringskritisk på grunn av sånne ting som har skjedd. Og da blir man kalt høyreekstremist, rasist eller kloakkrotte, slår han fast.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474