- Resett - https://resett.no -

FPÖ truer med å forlate regjeringen i Østerrike

Frihetspartiets statsråder truer med å forlate regjeringen i Østerrike, dersom statsminister Sebastian Kurz sparker innenriksminister Herbert Kickl.

Kickl var generalsekretær i Frihetspartiet (FPÖ) i 2017, da daværende partileder Heinz-Christian Strache tilbød en angivelig russisk milliardær lukrative offentlige kontrakter i bytte mot pengestøtte.

Strache har gått av som både visestatsminister og partileder følge av korrupsjonsskandalen, og ifølge østerrikske medier vil statsminister Sebastian Kurz også sparke innenriksminister Herbert Kickl.

annonse

– Det er helt åpenbart at Herbert Kickl ikke kan granske seg selv, sier Kurz til avisen Kurier.

Stiller seg bak

FPÖs øvrige statsråder i regjeringen stiller seg imidlertid bak Kickl og sier at de vil trekke seg dersom han sparkes. Foruten innenriksminister har partiet i dag også utenriks-, forsvars-, transport- og sosialministerposten.

– Vi forlater regjeringskontorene dersom innenriksminister Herbert Kickl blir tvunget ut, sier FPÖs nyutnevnte leder, transportminister Norbert Hofer.

annonse

– Jeg er lei meg for at et så storartet regjeringsprosjekt så raskt er over. Jeg mener at denne regjeringen var svært populær, sier han.

Nyvalg

Kurz og hans konservative parti ÖVP ba i helgen om nyvalg, noe president Alexander Van der Bellen straks gikk med på. Valget skal etter planen holdes i september.

Kurz hevder FPÖ har motarbeidet hans planer om reformer og sier at avsløringen rundt Strache var dråpen som fikk begeret til å flyte over.

– Nok er nok, sa Kurz søndag.

Med vantro

EU reagerer sterkt på avsløringen i Østerrike.

– Vi ser med vantro på at lederen av et politisk parti på denne måten forhandler om tilgang til medier og institusjoner, i bytte mot pengebidrag fra utenforstående som helt åpenbart ikke har Europas beste i tankene, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Kvinnen som tilbød Strache støtte, utga seg for å være niesen til en styrtrik russisk oligark. Russiske myndigheter nekter ethvert kjennskap til henne.

– Jeg vet ikke hvem denne kvinnen er, om hun er russisk eller ikke, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov til TASS.

annonse

– Dette har verken noe med Russland, den russiske presidenten eller den russiske regjeringen å gjøre, sier han.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474