Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
annonse
annonse

Fra 30. mai til 2. juni arrangeres det årlige Bilderberg-møtet. Stedet er Montreux, Sveits. Det første møtet ble avholdt i 1954. Også i år er det norske deltakere.

Bilderberg-møtet blir i noen kretser ansett som et svært mektig påvirkningsforum hvor egentlige beslutninger fattes og settes ut i livet gjennom uformelle nettverk i skjul for vanlige mennesker. Men andre likestiller tematikken og deltakerne på Bilderberg-møtene til det langt større Verdens økonomiske forum i Davos.

Store norske leksikon skriver at Bilderberg-gruppen er en «internasjonal sammenslutning av ledende næringslivsledere, finansfolk, politikere og opinionsdannere i Vest-Europa og USA. Den uformelt sammensatte gruppen arrangerer om lag hvert år en konferanse for spesielt innbudte deltakere for å diskutere politiske og økonomiske spørsmål. Konferansene har vært lukkede og uoffisielle, noe som har ført til at bevegelsen har blitt kritisert for hemmelighetskremmeri og beskyldt for å være et hemmelig «brorskap». Gruppen har en sterk påvirkningsmulighet på beslutninger nasjonalt, internasjonalt og i næringslivet. Gruppen fikk navn etter det første møtestedet, Hotel de Bilderberg i Oosterbeek, Nederland.»

annonse

Wikipedia kan vi lese følgende:

«Ifølge forfatter Hugh Wilford kom konferansen i stand etter initiativ fra europeere med sterke transatlantiske bånd, men at kontrollen over initiativet allerede i 1955 hadde blitt overtatt av deltakere fra USA. Wilford skriver også at i starten hadde konferansen en korporativ profil. Den skulle bringe sammen politikere fra regjeringspartier, såvel som opposisjonen i de ulike land, og siktet også mot å ha både arbeidsgivere og fagforeninger representert. Han presiserer likevel at alle deltakerne grunnleggende hadde en pro-amerikansk holdning.»

Videre:

«I et essay fra 1980 kalt The Bilderberg and the West argumenterer forsker Peter Thompson at Bilderberggruppen er en møteplass for toppledere fra verdens ledende multinasjonale selskaper og politiske toppfigurer for å i fellesskap vurdere de umiddelbare og langsiktige problemer den vestlige verden står overfor. Ifølge Thompson er Bilderberg i seg selv ikke et utøvende organ, men når deltakerne oppnår en form for enighet om hva som skal gjøres har de til rådighet mektige transnasjonale og nasjonale virkemidler. At konsensus ikke alltid oppnås, avslutter han, reflekterer styrken til konkurrerende motkrefter utenfor den kapitalistiske herskerklassen og i den.»

«De som har deltatt omtales ofte som «Bilderbergere». De fleste deltar kun én gang og inkluderer mange med innflytelsesrike offentlige verv. Medlemmer av styringskomiteen (som lager invitasjonslisten) deltar hvert år og kommer hovedsakelig fra det private næringsliv.»

Norge og Bilderberg

Om dette skriver Wikipedia: «I starten og frem til 2002 var norske medlemmer av styringskomiteen (med ett unntak) skipsredere, men de to siste var/er konsernsjefer i Norsk Hydro. Den nåværende og de tre forrige konsernsjefene i Norsk Hydro har alle deltatt. Fra det norske statsapparatet har det deltatt flere partiledere med gode utsikter til å bli statsminister, hvorav mange kort tid etter ble det, inklusive nåværende statsminister Erna Solberg og forrige statsminister Jens Stoltenberg. Andre særtrekk er forsvarsministere, sentralbanksjefer, forkjempere for Europeisk integrasjon og den nåværende og forrige kronprinsen. Fra media er Aftenposten/Schibstedgruppen representert, og fra akademia Universitetet i Oslo. (…) Den sentrale personen fra Norge i Bilderberg-sammenheng er i øyeblikket Svein Richard Brandtzæg som sitter i Bilderbergs styringskomite.»

Årets norske deltakere:

På Bilderberg-gruppens hjemmeside er det oppgitt blant deltakerne følgende med norsk tilknytning:

annonse

Brandtzæg, Svein Richard (NOR), Chairman, Norwegian University of Science and Technology

Brende, Børge (NOR), President, World Economic Forum

Seres, Silvija, Independent Investor

Solhjell, Bård Vegar, CEO, WWF – Norway

Stoltenberg, Jens, Secretary General, NATO

Bilderberg-gruppen skriver videre at årets temaer inkluderer

1. A Stable Strategic Order
2. What Next for Europe?
3. Climate Change and Sustainability
4. China
5. Russia
6. The Future of Capitalism
7. Brexit
8. The Ethics of Artificial Intelligence
9. The Weaponisation of Social Media
10. The Importance of Space
11. Cyber Threats

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon