Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Etter at Arbeiderpartiet truet med å begrense sin deltakelse, har Rådet for Arendalsuka ombestemt seg og lar likevel ikke Alliansen og SIAN delta, fordi det vil «utelukke andre fra å delta».

«Organisasjoner som sprer hatefulle ytringer og har en aggressiv oppførsel, kan ha en ekskluderende og lammende effekt på andres deltakelse og engasjement», sier pressemeldingen.

Beslutningen er som forventet. Arendalsuka er kommersiell og viktig for byen. De følger derfor minste motstands vei. Prinsippet om å forsvare ytringsfriheten og den demokratiske samtale i bred forstand ofres.

annonse

For de som er ekskludert innebærer det mer oppmerksomhet og en bredere plattform at de faktisk er ekskludert enn om de hadde fått delta uten noen debatt om det. For de som ønsker å no platforme må det være et paradoks.

Men ekskluderingen innebærer samtidig en uheldig presedens og gir en signaleffekt som i praksis vil skremme folk, snarere enn å overbevise dem, vekk fra visse ideer. Og hvem kan egentlig være imot å «stoppe islamiseringen av Norge», som er det SIAN står for?

Begrunnelsen fra Rådet er problematisk. For hva er egentlig en «hatefull ytring» og hva vil «aggressiv oppførsel» innebære? Disse merkelappene kan like gjerne brukes om Antirasistisk senters kampanjer mot nettopp dem som nå er ekskludert.

annonse

Å ekskludere noen fordi noen andre blir støtt av budskapet, det Rådet beskriver som «en ekskluderende og lammende effekt på andres deltakelse og engasjement,» er et symptom på krenkelseshysteriet som nå brer om seg. Vi må også anerkjenne at antidemokrater kan dekke seg bak «krenkelser» for å hindre ytringsfrihet og reelt demokrati.

Og med denne ekskluderingen bryter Arendalsuka sine egne retningslinjer hvor det står:

  • Alle lovlige politiske partier, organisasjoner og næringsvirksomheter kan delta med arrangementer under Arendalsuka

Kriteriene for å ekskludere er:

  • En arrangør som står for et antidemokratisk eller voldsrettet budskap får ikke delta

Det står eksplisitt at alle lovlige politiske partier og organisasjoner kan delta – såfremt de da ikke står for «et antidemokratisk eller voldsrettet budskap». Men nå har altså mottakers reaksjoner eller avsenders mulige intensjoner blitt lagt til.

Ekskluderingen er neppe den første vi ser. Hadde Resett meldt sin deltakelse, hadde sikkert også aktivister lagt press på Arendalsuka med beskyldninger mot oss. Man kan lure på hvem som til slutt står igjen på stand der nede i 2035.

Vi tror Arendalsuka er stor nok til at de kunne stått støtt på sin første beslutning. De ga Ap litt for lett match. Å være prinsipiell hadde gitt troverdighet og vist integritet.

annonse

Notabene

Når det er sagt, skylder Resett å være åpen på at vi selv har utestengt to profilerte aktører fra å delta i vårt kommentarfelt. Det gjelder Tore Tvedt fra Vigrid og Alliansens partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen. Årsakene er noe ulike. I prinsippet er det problematisk å utestenge noen for annet enn konkrete utsagn, men begge disse var svært aktive og påvirket kommentarfeltets diskusjoner og retning ved å påkalle reaksjoner til det de skrev. Lysglimt Johansen prøvde også å skape en assosiasjon mellom Alliansen og Resett som var manipulativ og uønsket fra vår side.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon