- Resett - https://resett.no -

Østerrike får sin første kvinnelige statsminister

Brigitte Bierlein er utpekt som ny midlertidig statsminister i Østerrike fram til det holdes nyvalg. Hun blir landets første kvinnelige regjeringssjef.

– Jeg skal forsøke å gjenreise østerrikernes tillit, sa hun ved president Alexander Van der Bellens side torsdag.

Bierlein skal danne regjering etter at statsminister Sebastian Kurz måtte gå av mandag da han ble felt etter et mistillitsforslag.

annonse

Bierlein er 69 år gammel og har vært leder for grunnlovsdomstolen. Hun har tidligere vært dommer og aktor. Van der Bellen kaller henne en «klok, framsynt og svært kompetent person».

Kurz var den første statsministeren i landets historie som har blitt felt ved et mistillitsforslag. Forslaget var lagt fram av sosialdemokratiske SPÖ og ble støttet av det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ). FPÖ satt i regjering med Kurz’ konservative parti ÖVP.

Regjeringssamarbeidet tok slutt etter at de tyske avisene Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung publiserte en video der FPÖs daværende leder Heinz-Christian Strache tilbyr en russisk kvinne, som hevdet å være niesen til en russisk oligark, lukrative offentlige kontrakter i Østerrike i bytte mot valgkampstøtte.

Strache måtte gå av som partileder og visestatsminister, og Kurz sparket innenriksminister Herbert Kickl som var FPÖs generalsekretær da Strache var leder.

annonse

SPÖ fremmet mistillitsforslaget fordi Kurz ikke rådførte seg med nasjonalforsamlingen da han skiftet ut statsrådene fra FPÖ med folk fra sitt eget parti. Planen er å holde nyvalg i begynnelsen av september.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826