- Resett - https://resett.no -

YFO og Fritt Ord har to arrangementer på Litteraturhuset som dessverre overlapper hverandre

ytringsfrihetsforbundet

Torsdag 13. juni klokken 19:00 [1] viser YFO – Ytringsfrihetsforbundet, livssynsorganisasjonen som har godt over 2000 medlemmer, ansikt i offentligheten for første gang. Helge Lurås og Shurika Hansen fra YFO møter Nettavisskribent og samfunnsdebattant Mina Bai i Kjelleren på Litteraturhuset.

Jeg synes det er tøft av Bai å stille; for jeg vet at hun har et annet perspektiv på debatten enn Hansens og Lurås’. Imidlertid opplever jeg Bai som en svært sterk og selvstendig stemme. Jeg ser frem til utveksling av funderte meninger, og forhåpentligvis også muligheter for en høyere dialektisk forståelse av temaene som debatteres når så sterke og frie stemmer møtes. Shurika Hansen nøler ikke med å tale redaktør Helge Lurås imot. Det har hun bevist, blant annet med klare uttalelser som strider med Lurås’ syn på samfunnsfenomener. Personligheter som Sumaya Jirde Ali og Per Sandbergs offentlige skjebner lever de godt med å være uenige om [2], selv om de jobber i samme redaksjon. Dette blir bra!

En unik mulighet til å høre Lars Gule

annonse

Men hvorfor begynner det et annet arrangement klokken 18:00 [3], som er ferdig først klokken 19:30 i samme bygg? Fritt Ord inviterer til «Konspirasjonsteorier om og blant muslimer». Lars Gule og Linda Noor stiller. Begge arrangement er gratis. YFOs arrangement begynner klokken 19:00. Hadde det ikke vært bedre at det ene arrangementet sluttet omtrent når det andre begynte, slik at man kan besøke begge?

Klokken 18:00 begynner Fritt Ords arrangement, som er kalt: Konspirasjonsteorier om og blant muslimer. Det varer til 19:30. Ytringsfrihetsforbundets arrangement: «Kampen for ytringsfriheten,» begynner 19:00. Enkel matte.

Jeg kommer til å gå på Fritt Ords arrangement, men vil sannsynligvis forlate det i god tid før YFOs arrangement. Optimalt hadde jeg hørt begge arrangement ferdig. Det beste hadde vært om arrangementene hadde møttes til et nytt arrangement etterpå. Møttes øye til øye og snakket på ordentlig. Ok, jeg er en romantiker. Innrømmer det.

annonse

Ikke en konspirasjon

Nei, jeg tror ikke dette er en konspirasjon. Jeg tror det handler om innarbeidede rutiner på Litteraturhuset og tilfeldigheter. Men jeg synes denne anledningen er unik, en som ikke burde skusles bort.

Det virker som to unikt interessante arrangementer, to som virkelig tar pulsen på tiden vi lever i. Og jeg er faktisk litt spent på hvilke argumenter de forskjellige stemmene vil bruke i samtalene på Litteraturhuset.

Herregud så bra det kunne ha blitt om de to arrangementene kunne ha møttes i siviliserte former klokken 21:00, uten tidsbegrensninger! Det hadde vært et symposium verdt en Platonsk dialog, en for fremtiden.

I beste fall får vi som går på et eller to av arrangementene gripe tak i deltagerne i baren etterpå – om de ikke alt har dratt slitne hjem. Denne debatten er elektrisk, stemt i grunnen av alt vi er. Og det medfører ofte store belastninger for dem som står opp og deltar i den.

Men vi andre kan jo lytte.

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474