- Resett - https://resett.no -

Lene (30) måtte flytte til Sverige for å få ektemannen hjem til Norge

Strenge regler hindret at Lene kunne få sin marokkanske ektemann Mehdi (30) til Norge, skriver TV2 [1]. Ved å flytte til Sverige kunne hun fremskynde prosessen.

– Jeg tenkte først da vi møttes at dette kommer ikke til å gå, det er for komplisert, og orker man å gå den lange veien. Men er kjærligheten sterk nok, så klarer man det meste, sier Lene Skogstad Essabri.

Bakgrunnen er at det er mye lettere å få familiegjenforening i Sverige enn i Norge. Men så snart man har fått opphold i Sverige kan man umiddelbart flytte til Norge på lovlig vis, på grunn av EØS-reglene. Denne formen for familiegjenforening kalles derfor «EØS-løsningen».

annonse

I Norge må man ha en inntekt på over 260.000 kroner i søkeråret samt året før. Siden Lene var student måtte hun da gi opp studiene og finne seg en jobb, og så ville det allikevel ta lang tid før Mehdi kunne komme til Norge.

Flyttet til Sverige

Lene ville ikke vente. Hun meldte permanent flytting til Sverige, skaffet seg svensk personnummer, og tok jobb som resepsjonist ved Hotell Charlottenberg. Så søkte hun om familiegjenforening.

– Jeg tror det tok to uker fra vi søkte til han kunne komme. I Norge ville det ha tatt flere år, og det kostet over 10.000 kroner for å søke, sier Lene.

I Sverige kan man oppholde seg i landet mens søknad om oppholdstillatelse behandles, mens i Norge må man normalt vente i opprinnelseslandet.

Les også: Rasmussen: – Svenskene har gått av hengslene med politisk korrekthet [2]

Frp kritisk

SVs Karin Andersen mener TV 2s reportasjer om nordmenn som lever i «kjærlighetseksil» i Sverige viser at reglene for familiegjenforening i Norge er for strenge. Frps Jon Helgheim vil stramme inn mer, og raser mot svenskene, [3] som han mener ødelegger for Norge:

Jon Helgheim (FrP) er kritisk til Sveriges innvandringspolitikk.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er en utvikling jeg har fryktet skulle komme fordi Sverige har en uansvarlig innvandringspolitikk, hvor de altfor lett gir opphold i Sverige, enten det er asyl eller familiegjenforening. Det er for det første uansvarlig overfor egne borgere i Sverige, men det er også uansvarlig overfor naboland som Norge og Danmark, som kommer til å få konsekvenser på grunn av den slepphendte politikken Sverige fører, sier Frps Jon Helgheim.

annonse

Han understreker at kritikken rettes mot Sverige, ikke mot de nordmenn som utnytter muligheten:

– Folk kommer til bruke de smutthullene som er, folk kommer til å finne de løsninger, når det finnes nasjoner som ikke tar ansvar i det hele tatt, og som ødelegger for andre nasjoner. Det er ikke de som benytter seg av regelverket som gjør noe galt, det er hos politikerne ansvaret ligger.

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474