Illustrasjonsbilde. President Donald Trump og nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton i Det hvite hus, 13. mai, 2019. REUTERS/Carlos Barria
annonse
annonse

USAs president Donald Trump gjør narr av sin nasjonale sikkerhetsrådgiver – über-hauken John Bolten – på riksdekkende amerikansk TV.  

Trump kom med de lite flatterende kommentarene et uklippet TV-intervju med NBC News’ Meet The Press på søndag, da han ble konfrontert av vert Chuck Todd om påstanden at USA var på «randen av krig» med Iran i forrige uke.

Todd spurte presidenten om han hadde blitt presset av sine rådgivere til å gå til militær aksjon – i en kommentar som utvilsomt var rettet mot presidentens omstridte nasjonale sikkerhetsrådgiver.

annonse

– John Bolton er absolutt en hauk. Hvis det var opp til ham, ville han ha slåss med hele verden på en gang, ok? svarte Trump retorisk.

 Hauker og duer

Trump fortsatte samtalen med å si at han ønsker å høre begge sider av en sak før han tar en sikkerhetspolitisk beslutning, men også at det til syvende og sist er ham selv som bestemmer.

annonse

– Jeg har to grupper mennesker – hauker og duer – men det betyr ingenting, fordi jeg vil høre begge sider av saken, forklarte han.

Les også: John Boltons inntredelse i Trump-administrasjonen gjør krig mer sannsynlig

Da Trump ble presset om farene ved å ha en såpass haukete person som John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver, gikk den amerikanske presidenten på offensiven.

– Jeg er veldig uenig med Bolton, men han gjør en veldig god jobb, sa han bestemt.

«Ikke-intervensjon»

Todd stilte også spørsmålstegn ved Trumps Midtøsten-politikk og hintet til at presidenten ikke var tro til sine lovnader under valgkampen, da han lovte å slutte med endeløse amerikanske kriger i Midtøsten hvis han ble valgt til president.

Trump avviste påstandene kontant.

Les også: Det blir nok ikke krig med Iran med det første

annonse

– Jeg var mot å gå inn i Irak. Jeg var mot å gå inn i Midtøsten. Chuck, vi har brukt 7 billioner dollar i Midtøsten til nå, forklarte han.

Den ultimate Washington-hauken

John Bolton bekjenner seg til det neo-konservative utenrikspolitiske paradigmet, og er kjent som den ultimate hauken i sikkerhetspolitiske kretser i Washington. Han ansees som en av arkitektene bak den forhatte Irak-krigen i 2003, da han var en sentral person i daværende president George W. Bushs nasjonale sikkerhetsråd.

I et intervju med Fox News’ Tucker Carlson i mars i fjor, kommer det klart frem at Bolton fortsatt mener at Irak-krigen var en god idé. Den utenrikspolitiske hauken unnskylder på ingen måte rollen som han spilte i som beslutningen ble tatt.  

Under kan man se liten del av intervjuet, som finnes i sin helhet her.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon