Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse
annonse

Folk i Forsvaret er forbannet, og andre møter det med apati.

En hårreisende forbigåelse av en mannlig offiser har nylig skjedd. På tross av Forsvarssjefens innstilling av generalmajor Yngve Odlo som ny Sjef Militærmisjonen i NATO, ble Louise K. Dedichen valgt og utnevnt til viseadmiral. Det er den nest høyeste offisersgraden det er mulig å ha.

Les også: Mannlig generalmajor var innstilt som nummer én, Louise K. Dedichen fikk likevel NATO-jobben

annonse

Dedichen ble utnevnt til Sjef Forsvarets høgskole i 2008. Hun var da ikke en gang innstilt blant de tre første. Det var en politisk beslutning. Førstekandidaten gikk til rettssak, og vant i lagmannsretten og FD ble dømt til å betale 700.000 i erstatning. De anket til Høyesterett og fikk medhold i en meget omdiskutert dom.

Dedichen har sittet i denne jobben de fleste mener hun ble kvotert inn i 11 år. Det har ikke vært andre jobber hun har vært aktuell for. Dedichens CV er ikke imponerende. Hennes eneste operative erfaringer er fra 1989, da hun var nyutdannet. Men det forhindret henne ikke i å søke jobben som Forsvarssjef i 2013, Dagbladet mente den gang hun var en aktuell kandidat.

I 2008 var det en Ap-statsråd som utnevnte Dedichen, nå er det en Høyre-statsråd. Slike politikere ødelegger offiserskorpsets moral med sine feilslåtte kvoteringsprosjekter. Heller ikke kvinner i Forsvaret er fornøyd. De mener slike åpenbare tilsidesettelser av bedre kvalifiserte menn kaster et mistankens lys på alle kvinnelige utnevnelser. Blant menn er apati i ferd med å erstatte sinne. Hva slags demotivert offiserskorps etterlater det?

annonse

Les også: Forsvarskvinne og professor ut mot Lurås: – Konspiratorisk, ondskapsfullt og primitivt

Norske medier slo utnevnelsen opp som en gladsak i forrige uke. Dedichen blir «historisk» den første kvinne noensinne i NATOs Militærkomite, skrev Dagbladet. Men hennes nærvær i Brussel kommer verken til å sette Norge eller kvinnelige offiserer i et godt lys. Tvert imot vil hennes manglende operative erfaring og tyngde føre til hoderysting blant våre allierte. Dedichen har svært liten respekt i det norske forsvaret, og det er lite som skulle tilsi at hun kommer til å imponere andre lands toppmilitære heller.

Forsvaret og FD hadde ikke tenkt til å ha noen mediedekning om at Forsvarssjefens innstilling ikke ble fulgt. Ingen andre medier har heller stilt spørsmål om det. Hadde ikke Resett fått tilgang til innstillingen fra sikre kilder, hadde denne saken blitt begravd.

Nå er det imidlertid kjent, og man bør forvente at norske politikere som hevder seg å være for et sterkt forsvar forfølger saken. Det gjelder både Frp og Sp. Interessere seg bør også andre norske medier, især NRK.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon