- Resett - https://resett.no -

Onkel Arbeiderparti tyr til venstrepopulisme

Ap har laget en video [1] om det å ha ulike forutsetninger i livet, og det er vanskelig å ikke bli kraftig provosert av hvordan Norges største parti fremstiller vanlige folk som hjelpeløse stakkarer.

Budskapet er forenklet så til de grader at bare en avsluttende konklusjon står igjen; er du født fattig, forblir du fattig, og det er aldri ditt eget ansvar å gjøre noe med det.

Ap har utviklet brettspillet «Privilegium», som de får barn til å spille i innspillingen av sin lille valgkampvideo. Spillet er laget for å vise at den rikeste alltid vinner og får alle fordeler langs veien. Livet er rigget, de rike får bare nye fordeler hele tiden på grunn av pengene sine, og ingenting kan hjelpe de fattige.

annonse

Les også: Bedre med en ærlig kommunist, enn en falsk skapsosialist [2]

Underligheter

Det er liten tvil om at vi har ulike forutsetninger i livet. Men Ap har hoppet til noen underlige konklusjoner i utviklingen av brettspillet. For eksempel har de basert spillernes økonomi som voksne på familiebakgrunn. Men du starter altså ikke karrieren med høy lønn, bare fordi foreldrene dine har det. 

annonse

Konklusjonen er et man nødvendigvis må gå bort fra kapitalismen, eller ta mer penger fra de ressursterke, og gi nok av det til de mindre rike, at alle sitter med like mye, om samfunnet skal være «rettferdig», så alle kan ha «like spilleregler».

Incentiver til latskap

Det er vanskelig å se for seg sterkere incentiver til latskap og uvilje mot å gjøre noe ekstra, eller ta den risikoen det er å starte en bedrift og lykkes med det, når man ikke får særlig mye mer for det, enn andre som ikke gjør noen av disse tingene. 

Når man trodde Ap hadde sluttet fred med kapitalismen som økonomisk system, og aksepterte økonomisk ulikhet som helt nødvendig i et fritt samfunn med innovasjon og skaperkraft, så kommer de altså med en valgkampvideo der konklusjonen er at alle må ha likt utgangspunkt, alle må få like mye. 

Vi har bygget et kapitalistisk samfunn med høy grad av sosioøkonomisk mobilitet, takket være en kombinasjon av økonomisk frihet, velferdssamfunnet og utdanningsmuligheter for alle. Vi er et av de mest sosioøkonomisk mobile samfunnene i verden [3], med minst ulikhet.

Radikal og populistisk retorikk

annonse

Dette er vel og bra. Men går man lenger, som Ap nå signaliserer at de vil, og går inn for å utradere ulikheten fullstendig, så vet vi hva det betyr, og hvor disse ideene vil føre oss. De er testet ut før, og vi ser konsekvensene utspille seg akkurat nå, i lutfattige, oljerike, autoritære Venezuela, som en gang, før sosialistene tok makten på løfter om å utradere økonomisk ulikhet, var et av verdens rikeste land. Det er som om Ap har stjålet Rødts mørkerøde klær. 

Det verste er likevel hvordan vanlige folk fremstilles som patetiske stakkarer, som aldri kommer seg noen vei uten Onkel Arbeiderparti til å hjelpe dem. Partiet spiller på venstrepopulistiske strenger basert på offerkultur og misunnelse, der de fattige og vanlige folk er evige ofre. 

Sterk middelklasse

Det funker ikke sånn i dagens Norge, og jeg tror mange nordmenn vil ha problemer med å kjenne seg igjen. Riktignok har ulikheten økt de siste årene, noe som delvis er en konsekvens av den høye innvandringen av mennesker med svært dårlige forutsetninger for å klare seg i det norske meritokratiet. Men vi er fortsatt et samfunn der den komfortable middelklassen dominerer. Norge er et av landene i Vesten der middelklassen utgjør den høyeste andelen av befolkningen, cirka 80 prosent [4].

Ap bidrar selv til å sementere fattigdom hos enkelte grupper, når de sprer forestillinger om at det er håpløst for dem. Hvorfor skal man i det hele tatt prøve, når det er mye mer komfortabelt å gi opp, og kreve at storebror Stat tar mer fra de som allerede bidrar mest, og gir til dem?

Les også: Rødt og flertallets tyranni [5]

Fattig i Norge?

Dessuten, så snakker vi her om relativ fattigdom. Vi har så og si ingen absolutt fattigdom i dette landet. Det betyr at våre fattige har tak over hodet, mat på bordet, TV, internett, telefoner og så videre. I tillegg har de mulighet til å ta en god utdanning, og må betale minimalt i egenandeler for helsehjelp. Trygdesystemet sørger for at ingen skal kunne gå sultne. Det er så like forutsetninger det er mulig å få, uten å begynne med sosialistiske samfunnseksperimenter, der målet er en idealistisk utopi uten urettferdighet, som Ap nå indikerer at de vil gå i retning av. Vi kan ikke utradere all urettferdighet, uten å utradere friheten. 

Hva kan vi derimot gjøre for dempe veksten i ulikheten? Kutte ut den høye innvandringen. 

Tegn abonnement [6] eller støtt oss på andre måter [7] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474