- Resett - https://resett.no -

Vil satse 1,3 milliarder for å skyte opp satellitter fra Andøya

Andøya Space Center vil satse på å bli et europeisk senter for oppskyting av satellitter og blir mer enn dobbelt så stort som i dag.

Til nå har romsenteret på Andøya lengst nord i Nordland skutt om lag 1.300 forskningsraketter, de største på opptil åtte tonn og opp til om lag 1.000 kilometers høyde. Nå har konsernsjef, tidligere statsråd og nestleder i Senterpartiet, Odd Roger Enoksen sendt eierne, Næringsdepartementet og Kongsberggruppen en omfattende plan for utbygging. Selskapet vil investere 1,3 milliarder kroner for å skyte opp kommersielle raketter, skriver Klassekampen.

Andøya har mistet mange arbeidsplasser ettersom Luftforsvaret er i ferd med å trekke basen for Orion-fly vekk fra øya. En utbygging av romsenteret vil kunne gi kommunen mange nye arbeidsplasser. I dag arbeider om lag hundre personer i senteret. Målet Enoksen ser for seg er 200–250 innen 2025.

annonse

– Vi venter på svar fra våre eiere hver dag som helst. Signaler vi har tolket, tyder på et ja, sier Enoksen.

– Andøya har naturgitte forutsetninger for både luft- og romfart. På den store flyplassen på Andenes kan man lande og ta av i fire retninger, alle over vann, sier Enoksen.

Høyere-ordfører Jonni Solsvik i Andøy er glad for de foreslåtte investeringene. Han sier satellittoppskyting har et stort potensial og at kommunene trenger flere arbeidsplasser når forsvaret trekker seg ut.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474