- Resett - https://resett.no -

Storbritannias USA-ambassadør går av etter lekkasje

Storbritannias ambassadør til USA går av, etter at ambassadøren kom med kraftig kritikk av Donald Trump i lekkede dokumenter.

– Den nåværende situasjonen gjør det umulig for meg å fortsette i min rolle, slik jeg hadde håpet. Slik situasjonen har blitt, mener jeg at det er mest ansvarlig å gjøre det mulig å ansette en ny ambassadør, skriver ambassadør Kim Darroch i sitt oppsigelsesbrev.

Oppsigelsen kommer etter at avisa Mail on Sunday i helgen omtalte lekkede dokumenter hvor Darroch blant annet skriver at president Donald Trump utstråler usikkerhet og at administrasjonen er inkompetent, dysfunksjonell, usammenhengende og kaotisk.

Trump har i etterkant slått tilbake mot Darroch.

annonse

– Ambassadøren har ikke tjent Storbritannia godt. Det kan jeg love deg. Vi er ikke tilhengere av ham. Jeg kan si ting om ham, men jeg gidder ikke, sa Trump etter at lekkasjen ble kjent.

Trump gikk også ut mot statsminister Theresa May og kalte hennes håndtering av brexit dum.

Theresa May sier onsdag at hun er lei for at Darroch har valgt å fratre som ambassadør.

annonse

En britisk regjeringstalsperson sa mandag at regjeringen beklager at lekkasjen har funnet sted, men at ambassadøren ikke skal klandres for det han har sagt.

– Sir Kim Darroch har statsministerens fulle støtte, sa talspersonen.

Også Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt, som er lederkandidat for de konservative og som med det kan bli britenes neste statsminister, har sagt at han ønsket å beholde Darroch som ambassadør.

Konflikten mellom USA og Storbritannia ble et tema under lederdebatten mellom Boris Johnson og Hunt tirsdag kveld. Her nektet Johnson å vise støtte til Darroch.

Boris Johnson får kraftig kritikk for å ikke støtte ambassadør

Tory-lederkandidat Boris Johnson blir anklaget for å tjene egne interesser da han ikke ville støtte den britiske ambassadøren i Washington, Kim Darroch.

Spørsmålet om Darroch, som i lekkede dokumenter kritiserte USAs president Donald Trump kraftig, ble sentralt under tirsdagens partilederdebatt mellom Boris Johnson og Jeremy Hunt.

Mens Hunt under partilederdebatten sa han ville beholde Darroch hvis han blir statsminister, nektet Johnson på sin side å vise sin støtte.

annonse

Europaminister Alan Duncan, som støtter Hunt i lederkampen, er blant dem som kritiserer Johnson.

– Det han faktisk gjør, er å kaste denne fantastiske diplomaten under bussen for å tjene sine egne personlige interesser, sier Duncan tilBBC [1].

Labour-leder Jeremy Corbyn hevder at dette viser at Johnson ikke kommer til å stå opp mot Trump. Den konservative representanten Tom Tugendhat skriver følgende på Twitter  [2]i forbindelse med Johnsons manglende støtte til Darroch.

– Ledere står opp for mennene sine. De oppfordrer dem til å prøve og beskytter dem hvis de faller.

Johnson begrunnet sin uteblivende støtte til Darroch med at han mener det ikke er riktig å trekke ansatte i embetsverket inn i den politiske areaen.

Darroch trakk seg som landets USA-ambassadør på onsdag.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474