- Resett - https://resett.no -

EU ønsker allianse med USA for å forhindre kinesisk dominans i teknologibransjen

Brüssel sier nødvendigheten for et transatlantisk samarbeid for å sette internasjonale tekniske standarder i høyteknologiske bransjer «aldri har vært større».

Ifølge en EU-rapport sitert [1] av Financial Times, ønsker EU å slå seg sammen med USA for å motvirke kinesiske fremstøt for å definere fremtidens teknologier. Brüssel går til orde for en transatlantisk allianse for å påvirke og definere globale standarder i høyteknologiske økonomiske sektorer – som telekommunikasjon, kunstig intelligens og 5G.

Som en del av en rapport om handelssamarbeidet mellom USA og EU, konkluderer Brüssel med at det «strategiske argumentet» for at de to økonomiene burde samarbeide for å sette tekniske standarder «aldri har vært større», gitt de konkurrerende modellene som blir fremmet av Beijing.

annonse

– Disse nye reguleringsmodellene gir grunn til felles bekymring, gitt den kinesiske statens rolle i å bruke markedsforvrengende praksiser for å bygge enorme kinesiske firmaer i viktige strategiske sektorer, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen.

Delt bekymring

Kommentarene gjenspeiler EUs bekymringer om at Beijing forsøker å utvide sin innflytelse i internasjonale organer, som setter tekniske kriterier og harmoniserer standarder for nye produkter og teknologier – som «Den internasjonale telekommunikasjonsunionen» (ITU) og «Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen» (ISO).

annonse

Les også: USAs tidligere FN-ambassadør om stormaktkampen med Kina: – Det handler om liv og død [2]

Både EU og USA frykter at Kina – etter å ha tvunget utenlandske selskaper som opererer i landet til å dele sin teknologi i årevis – nå ønsker å dominere intellektuell eiendom, innen banebrytende teknologier som kunstig intelligens og 5G-mobilnett.

Huawei

Frykten kommer hovedsakelig som en konsekvens av det kinesiske telekommunikasjonsselskapet Huaweis globale dominans innen essensiell 5G-teknologi, som kan gi Kina store strategiske fordeler innen en rekke områder i tiden fremover.

Les også: Kinas plan om å dominere teknologisektoren fosser fremover [3]

USAs president, Donald Trump, har forsøkt å samle en internasjonal front for å stoppe Huawei. Trump begrenset blant annet amerikanske selskapers evne til å gjøre forretninger med firmaet, men har senere gått tilbake på noen av restriksjonene.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474