- Resett - https://resett.no -

Protester i Guatemala mot migrantavtale med USA

Rettighetsgrupper i Guatemala protesterer heftig mot en avtale som president Jimmy Morales inngikk med USA om migranter.

Aktivistene kaller avtalen ondsinnet og ulovlig og mener Morales skulle ha stått imot presset fra USAs president Donald Trump.

Avtalen går ut på at alle migranter og asylsøkere som er på vei mot USA, må søke asyl når de passerer gjennom Guatemala, som ifølge avtalen er et «trygt tredjeland». Om de kommer til USA for å søke asyl uten å ha søkt i Guatemala, vil de bli sendt tilbake.

annonse

De fleste som avtalen gjelder, er på flukt fra kriminalitet og fattigdom i Honduras og El Salvador, og kritikerne av avtalen peker på at Guatemala ikke er trygt og at forholdene tvert imot er like farlige som i landene de flykter fra.

Signert under press

Guatemalas menneskerettighetskommissær Jordan Rodas mener avtalen er et brudd på Wien-konvensjonen fordi Guatemala var under press for å undertegne.

Landene hadde forhandlet om en slik avtale i mange måneder, inntil Trump denne uka truet med å innføre toll på guatemalanske varer, skatt på penger migranter sender hjem og andre straffetiltak om ikke Guatemala signerte.

annonse

Rodas sier også at avtalen er ulovlig fordi grunnloven ikke tillater at slike avtaler blir undertegnet av en minister. Guatemalas grunnlovsdomstol har i tre kjennelser fastslått at regjeringen ikke kan inngå en slik avtale med USA uten godkjenning av nasjonalforsamlingen.

– Ikke trygt for migranter

Aktivisten Brenda Hernández, som var en av arrangørene av en demonstrasjon i Guatemala by lørdag, sier Guatemala knapt kan ta vare på sine egne om ikke man skal ta seg av mange sårbare migranter i tillegg.

– Guatemala kan ikke være et trygt land for migranter som er uønsket i USA, sier hun.

Amnesty International kaller avtalen opprørende og fastslår at det ikke er tvil om at Guatemala ikke kan anses for å være et trygt land for flyktninger.

Guatemala har en av verdens høyeste drapsrater og herjes av kriminelle bander som tvangsrekrutterer folk til å smugle narkotika.

Næringslivet tilfreds

Guatemalansk næringsliv er imidlertid fornøyd med avtalen fordi den beskytter Guatemala mot de drastiske straffetiltakene som Trump truet med.

– Risikoen ved ikke å undertegne, var svært store, og konsekvensene ville vært omfattende, sier president Juan Carlos Tefel i landets industri- og landbruksforbund.

Avtalen lever likevel farlig. Begge kandidatene som kjemper om å overta etter Morales ved valget i august, sosialdemokraten Sandra Torres og høyrekandidaten Alejandro Giammattei, avviser den.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse