- Resett - https://resett.no -

Menneskerettighetsorganisasjon advarer om væpnede grupper i Colombia etter fredsavtalen

Human Rights Watch hevder at fredsavtalen i Colombia fra 2016, som Norge var tilrettelegger for, har skapt et tomrom fylt av væpnede grupper.

En rapport [1] på 64 sider konkluderer med at det blir begått menneskerettighetsbrudd mot sivilbefolkningen, inkludert venezuelanere som har flyktet fra sitt hjemland, i regionen Catatumbo i nordøstlige Colombia, som grenser mot Venezuela. 40.000 mennesker skal ha blitt drevet på flukt.

Situasjonen understøtter de varslede sikkerhetsutfordringene knyttet til fredsavtalen i Colombia fra 2016. Fredsavtalen mellom FARC-geriljaen og myndighetene i Colombia har skapt en åpning for øvrige væpnede grupper som har satt i gang en voldsbølge i forbindelse med narkotikatrafikk.

annonse

Norge og Cuba bidro som tilrettelegger for fredsforhandlingene, som tidligere president Juan Manuel Santos fikk Nobels fredspris for.

Det er tre væpnede grupper som ifølge rapporten kjemper om narkotikaruter og kokaplantasjer som FARC-opprørere har etterlatt seg. Tusenvis av mennesker som er bosatt i disse rurale områdene, har blitt drevet på flukt.

Ikke kontroll

Rapporten fastslår at fredsavtalen skapte muligheter for en slutt på volden som har herjet landet de siste tiårene.

– I praksis har imidlertid myndighetene ikke effektiv kontroll med alle områdene, særlig dem som ble tatt over etter FARC, skriver Human Rights Watch i rapporten.

annonse
[2]

Organisasjonen anklager regjeringen i Colombia for å ikke ha oppfylt sine forpliktelser. 7.000 FARC-soldater la ned våpnene som følge av fredsavtalen, men rundt 1.200 utbrytere holder fortsatt stand.

231 drap

I Catatumbo-regionen var det 231 drap i fjor, noe som er en dobling siden året før fredsavtalen ble inngått.

– Mens væpnede grupper kjemper for tomrommet etterlatt av FARC, blir hundrevis av sivile fanget i konflikten, sier Jose Miguel Vivanco, som er landdirektør i Colombia-avdelingen til Human Right Watch.

Organisasjonen mener Colombia bør øke antall etterforskere i regionen og sikre at venezuelanske flyktninger får lovlig opphold så de kan få seg jobber i tryggere deler av landet.

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474