- Resett - https://resett.no -

Kina truer med sanksjoner etter amerikansk jagerflysalg til Taiwan

Kina truer med sanksjoner overfor de amerikanske selskapene som er involvert i salget av 66 F-16-fly til Taiwan. Tirsdag godkjente USA jagerflysalget.

– Kina tar de nødvendige grepene for å sikre våre interesser inkludert å iverksette sanksjoner mot de amerikanske selskapene som deltar i våpensalget til Taiwan, sier talsperson Gang Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet.

Den taiwanske jagerflykontrakten er verdt på 8 milliarder dollar, rundt 72 milliarder kroner. Utenriksdepartementet, som var siste instans til å godkjenne salget, sa i en uttalelse tirsdag at president Donald Trump ga F16-salget grønt lys etter at Kongressen ble informert forrige uke.

annonse
Kontroversielt

Salg av jagerfly til Taiwan er svært kontroversielt. Kina er sterkt imot alle former for våpensalg til Taiwan, og motstanden er ekstra sterk når det gjelder salg av avanserte jagerfly.

Mandag betegnet Geng Shuang USAs våpensalg til Taiwan som et alvorlig brudd på avtaler mellom Washington og Beijing og sa at salget «utgjør alvorlig innblanding i Kinas interne anliggender».

Han ba også USA om å avbryte de godkjente jagerflysalgene, slutte å selge våpen til Taiwan og avstå fra å ha militær kontakt med Taiwan.

– Hvis ikke er USA nødt til å ta alle konsekvensene, sa Geng.

Selvstyre

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Beijing fastholder at øya er en del av Kina og truer med å invadere dersom ledelsen i Taipei formelt erklærer selvstendighet.

USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», men har samtidig et nært militært samarbeid med Taiwan.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474