- Resett - https://resett.no -

Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer

Tre menn i 30- og 40-årene erkjenner ikke straffskyld for hatefulle ytringer, men erkjenner å ha hengt opp hakekors-flagg for å markere støtte til nazismen.

Sakene mot de tre ble gjennomført i Kristiansand tingrett tirsdag, og forsvarer Nils Christian Nordhus mener mennene må frifinnes.

– Vi aksepterer at de tiltalte har markert sin støtte til Hitlers nasjonalsosialistiske prosjekt i 1930- og 1940-årene. Vi er likevel uenige med påtalemyndigheten i at det de forsøkte å framføre av budskap er straffbart, sa Nordhus i retten, ifølge Fædrelandsvennen.

annonse

De tre ble ilagt forelegg etter å ha hengt opp flagg og bannere med hakekors flere steder i Kristiansand natt til 9. april 2018, som er årsdagen for den tyske invasjonen av Norge i 1940.

De er medlemmer av den nynazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» og nektet å vedta foreleggene, fordi de ikke mener det de gjorde var en hatefull ytring. Saken havnet dermed i retten.

I henhold til straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer kan symboler også regnes som ytringer. Selv om å bruke hakekors ikke er ulovlig i seg selv, mener aktoratet i saken at flaggheisingens omstendigheter gjør det straffbart.

De tiltalte forklarte motivet sitt med at de ville ha oppmerksomhet og rekruttere tilhengere.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
[1]