- Resett - https://resett.no -

Bolsonaro beskylder Macron for koloniherrementalitet over klima

Macron anklager Bolsonaro for å «lyve» om klima, og sier at Frankrike nå motsetter seg frihandelsavtalen mellom EU og Mercosur. 

Le Figaro melder [1] at Frankrikes president, Emmanuel Macron, mener at hans brasilianske motpart, Jair Bolsonaro, har «løyet» om sitt engasjement for miljøet – etter den siste tids hendelser i Amazonas-regnskogen.

– Gitt Brasilias holdning de siste ukene, kan Frankrikes president bare bemerke seg at president Bolsonaro løy for ham under G7-toppmøtet i Osaka, sier en anonym kilde nær det franske presidentskapet.

annonse

Imot avtale

EU og Mercosur (fellesmarked mellom Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay) signerte en frihandelsavtale mellom de to handelsblokkene i slutten av juni, etter 20 år med forhandlinger.

Frankrike betinget valideringen av frihandelsavtalen på at Brasil etterlever visse miljøforpliktelser, som ble diskutert under G20-toppmøtet i Osaka i Japan i slutten av juni. Macron mener at Bolsonaros handlinger den siste tiden viser at han har bestemt seg for å ikke oppfylle disse klimalovnadene.

annonse

Les også: Valget i Brasil – en hard sving til høyre [2]

Macron kunngjorde derfor på fredag at Frankrike nå motsetter seg frihandelsavtalen mellom EU og Mercosur.

– Under disse forholdene er Frankrike imot Mercosur-avtalen slik den ser ut i dag. Årsaken til den franske posisjonen er Jair Bolsonaros passivitet i møte med klimaendringer, inkludert branner, sa en talsperson for den franske presidenten.

Bolsonaro rasende

Macron tar nå til orde for å diskutere forholdene i Amazonas under det kommende G7-toppmøtet i Biarritz, noe som ikke har blitt godt mottatt av Bolsonaro. Den omstridte brasilianske presidenten går langt i å si at den Macron har mentaliteten til en «koloniherre».

– Den franske presidentens forslag om at Amazonas skal diskuteres på G7-toppmøtet uten at landene i regionen er tilstede, vitner om en utdatert kolonialistisk mentalitet fra det 21. århundre, skriver [3] han på Twitter.

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse