Gullbarrer. Illustrasjonsbilde, Shutterstock.
annonse
annonse

Verdens sentralbanker fortsetter å hamstre gull etter rekordåret 2018, og aller størst er interessen i utviklingsland. Det viser World Gold Councils årlige spørreundersøkelse.

Årlig undersøkelse

I 2018 kjøpte verdens sentralbanker rekordtunge 651 tonn gull.

annonse

Nå har World Gold Council gjennomført sin årlige spørreundersøkelse Central Bank Gold Reserves Survey, som tyder på robust etterspørsel fra sentralbankene også i 2019 og 2020.

World Gold Council er en interesseorganisasjon for gullindustrien.

Størst interesse i u-land

I undersøkelsen fra World Gold Council ble hver sentralbank spurt om de planlegger å øke sin gullbeholdning frem til sommeren 2020.

annonse

Av sentralbankene i utviklingsland og fremvoksende markeder oppgav 11 prosent å ville øke og 4 prosent å ville minske sin gullbeholdning, mens 21 prosent ikke hadde bestemt seg.

Når utviklede land tas med og verdens sentralbanker ses under ett, er tallene henholdsvis 8, 3 og 15 prosent.

Les også: India varsler gull-kappløp

Andre drar lasset

Siden 2014 har 71 prosent av sentralbankene i utviklingsland og fremvoksende markeder økt sine gullbeholdninger, mot 64 prosent i i-land.

annonse

I undersøkelsen fra World Gold Council forventer 54 prosent av sentralbankene at den samlede gullbeholdningen til verdens sentralbanker vil øke de tolv neste månedene.

Imidlertid svarer 74 prosent at de selv ikke har planer om slik økning.

Ingen de-dollarization

Hos 39 prosent av sentralbankene i utviklingsland og fremvoksende markeder oppgis forventede strukturendringer i det internasjonale pengesystemet å motivere gullhamstringen.

Dette betyr i praksis at nevnte sentralbanker tror gull og kinesiske renminbi vil få en større rolle i verdensøkonomien, herunder i mange lands valutareserver.

Flertallet har imidlertid ingen tro på de-dollarization, at gull, renminbi eller andre pengeenheter skal erstatte amerikanske dollar som sentralbankenes dominerende reservevaluta.

Les også: Russlands gullbeholdning kan bli verdens tredje største

Gullpris i siget

annonse

Av 150 inviterte sentralbanker valgte 39 å delta i spørreundersøkelsen. I alt finnes det 186 institusjoner verden over som anses å ha sentralbankfunksjon.

Undersøkelsen fant sted i mai og juni, og ble gjennomført av markedsanalysefirmaet YouGov.

Gull handles for tiden for 1 513 USD per unse. Dette er en forholdsvis bratt oppgang fra 1 287 USD tidligere i sommer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon